Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

ABD Federal Yüksek Mahkemesi’nin Bir Suç Soruşturması Kapsamında Polis Memurlarının Şüphelinin Bulunabileceği Yönünde İhbar Aldıkları Evde Arama Yapmak İçin Evin Zilini Çalıp Ev Sahibinin Rızasını Almadan O Evde Arama Yapmalarına Dair Kararı: Jeremy Carro

Jeremy Carroll v. Andrew Carman, Et Ux. (574 U.S.-2014), The Decision of the United States Supreme Court Which is Related to Searching a Home to Which the Suspect Fled, Without Knock and Talk Exception to the Warrant Requirement

Nurullah KARAKAŞ

Bu kararda dava ve tartışma konusu olan husus; polis memuru Carroll’un Carman’ların evine “knock and talk” istisnai kuralına göre yaklaşmasında herhangi bir anayasal hakkın ihlalinin bulunup bulunmadığı ve bu eylemi yüzünden polis memurunun, görevin ifası sebebiyle dokunulmazlık kapsamında kalıp kalmadığı hususudur.

ABD Federal Yüksek Mahkemesinin Jeremy Carroll v. Andrew Carman, Et Ux., (574 U.S.-2014) Kararı, Evin Kapısını Çalmak Suretiyle Arama Yapmak, Anayasanın Ek 4’üncü Maddesinin İhlali, Görevin İfası Sebebiyle Dokunulmazlık.

Jeremy Carroll v. Andrew Carman, Et Ux., the discussed issue is that while Police Officer Carroll entering Carmans’ home pursuant to “knock and talk” exception, he was entitled to qualified immunity. The Supreme Court held that The Third Circuit erred when it held that Carroll was not entitle to qualified immunity. Thus, The Third Circuit Court’s judgment reversed.

Jeremy Carroll v. Andrew Carman, Et Ux., (574 U.S.-2014), Knock and Talk, Search a Home, 4th (Fourth) Amendment Violation, Qualified Immunity.

I. GİRİŞ

Bu çalışmada, ABD Federal Yüksek Mahkemesinin kolluk görevlilerinin şüpheli bir kişinin yakalanması amacıyla herhangi bir arama kararı olmadan ve fakat şüphelinin bulunabileceği bilgisi alınan eve gitmelerinde ve bu amaçla evin kapısına yaklaşmalarında bu eylemlerinin hukuka aykırı olarak mülkiyete giriş yapmak olup olmadığı ve bunun Anayasal bir ihlal oluşturup oluşturmadığı hususunda verdiği karar incelenmiştir. Karşılaştırmalı Hukuk açısından faydalı olacağı kanaatiyle çeviri yapılmıştır.

II. KARARIN KISA ÖZETİ

Bu davada, ABD Federal Yüksek Mahkemesince, polis memurları tarafından herhangi bir arama kararı olmadan şüpheli şahsın soruşturulması amacıyla, bulunabileceği yönünde ihbar alınan eve gidip evin kapısına yaklaşmalarında, Anayasanın ek 4’üncü maddesi anlamında polislerin görevin ifası sebebiyle dokunulmazlık kapsamında oldukları ve herhangi bir ihlallerinin bulunmadığına karar verilmiştir.

III. OLAYIN ÖZETİ

3 Ağustos 2009 günü, Pennsylvania Emniyet Müdürlüğü adı Michael Zita olan bir şahsın bir araba ile iki adet dolu tabancayı çaldığı raporunu almıştır. Raporda ayrıca Zita’nın, Andrew ve Karen Carman’in evine kaçmış olabileceği bildirilmiştir. Bunun üzerine Pennsylvania Emniyet Müdürlüğünce, polis memurları Jeremy Carroll ve Brian RobertsCarman’lerin evine soruşturma yapmaları için gönderilmiştir. Her iki polis memuru da, daha önce bu eve gitmemiştir.