Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Piramit Satış Sistemlerinin
 Ceza Hukuku Açısından Değerlendirilmesi

Considering the Pyramidal Sale Systems in Respect of Penal Law

Murat AYDIN

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile piramit satışlar yasaklanmıştır. Söz konusu düzenleme ile, bu tür satışlar dolandırıcılık suçu kapsamına alınmıştır. Bu çalışmada, piramit satışların niteliği, dolandırıcılık suçu kapsamında kalıp kalmayacağı, bu suça ilişkin eski uygulamalar ele alınmıştır.

Piramit Satış, Ponzi Oyunu, Dolandırıcılık, Titan, Saadet Zinciri, Ağ Pazarlama, Çok Katlı Ağ Pazarlama.

The Pyramidal sales are forbidden by the Consumer Protection Law no. 6502. With this stated arrangement, such kinds of sales are included into fraud crime. In this study, the fact whether the quality of pyramidal sales may remain in scope of confidence game crime or not and the former practices related to this crime have been handled.

Pyramidal Sale, Ponzi Scheme, Confidence Game, Fraud, Titan, Ponzi Scheme, Network Marketing, Multiple Storey Network Marketing.

I. GİRİŞ

Mal varlığına karşı suçlar arasında bulunan dolandırıcılık suçları nerede ise tarihin her aşamasında görülmüştür. Dolandırıcılık suçu, niteliği itibarıyla akla hayale gelmeyecek yöntemlerle işlenen bir suç türüdür. Zaman zaman belli tip faaliyetler adeta “moda” olmakta, daha sonra bu yöntem bırakılıp yeni yöntemler geliştirilmektedir. günümüzde boğaz köprüsünü satan “sülün osman”lara rastlanmasa da başka tür yöntemlerle dolandırıcılık faaliyetleri sürüp gitmektedir.

Bu çalışmada, Ülkemiz gündemine bir dönem damga vurmuş “Piramit Satış Sistemi” ele alınmıştır. Sistem, günümüzde de çeşitli adlarla ve satış olarak kamufle edilmiş faaliyetlerle sürmektedir. Son olarak 07/11/2013 gün ve 6502 sayıl Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, bu satış tipini tanımladı ve bu tür faaliyetlerin yasak olduğunu, aksine davranışların aynı Kanunun 77. maddesinin 17. fıkrası uyarınca Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uyarınca cezalandırılacağını hükme bağladı.

Yürürlüğe giren bu yeni Kanun vesilesi ile konuyu ele almak, 6502 sayılı Kanun öncesi ve sonrası durumu değerlendirmek gerekmiştir.