Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Tür (Nev’i) Değiştiren Şirketlerin Kamu İhale Hukuku Karşısındaki Durumu

The Effects of Changing Type of Corporations in the Public Procurement Law

Erkan ÖZDEMİR

Tür (nev’i) değiştirme, bir şirketin hukuki şeklini değiştirmesi, tasfiye edilmeksizin ekonomik ayniyetini ve devamlılığını koruyarak dönüşmesidir. Bu makalede, ticaret şirketlerinin tür değiştirmesi durumunun kamu ihalelerinde yeterlik kriterlerine, yasaklılık durumuna ve mevcut kamu ihale sözleşmelerine etkisi incelenmiştir.

Kamu İhalelerine Katılmaktan Yasaklılık, Sözleşme Devri, Tür Değiştirme, Yeterlik Kriterleri.

Changing type is defined as a change of legal form of a corporation by preserving its sameness and continuity without liquidation. In this article, the effects of changing of legal form of a corporation on qualification criteria for public contracts, prohibition from participation in public contracts and signed public contracts are discussed.

Prohibition From Participation in Public Contracts, Transfer of Contract, Changing Type, Qualification Criteria.

I. GİRİŞ

Türk Ticaret Kanunu (TTK) şirketler (ortaklıklar) hukukunun ana kaynağını teşkil etmektedir. TTK’da düzenlenmiş olan şirketler ticaret şirketleridir. Bunlar TTK’nın 124’üncü maddesinde sayılmış olan kollektif, komandit, anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerdir. Ticaret şirketlerinin hepsi tüzel kişiliği haizdir.

Tür (nev’i) değiştirme, bir şirketin hukuki şeklini değiştirmesi, tasfiye edilmeksizin ekonomik ayniyetini ve devamlılığını koruyarak dönüşmesidir.1 Tür değiştirme, şirketin yalnız dış şeklinde ve iç bünyesinde bir değişiklik husule getirir; tüzel kişilik sıfatı ile bünyesi üzerinde müessir olmaz. Yürürlükten kalkan 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununun 152’nci maddesinde tek madde hâlinde tanzim olunmuş olan tür değiştirme, 6102 sayılı yeni TTK’de oldukça detaylı biçimde 11 madde hâlinde yerini almıştır. Yeni TTK’nın 180’inci maddesinde de belirtildiği üzere, “yeni türe dönüştürülen şirket eskisinin devamıdır”. Yeni TTK’nın 181’inci ve 182’nci maddesinde;

i. Bir sermaye şirketinin, başka türde bir sermaye şirketine ve bir kooperatife,