Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu Hükümlerine Göre Taşınır Satış Sözleşmesinde Satıcının Ayıptan Doğan Sorumluluğu

According to Turkish Code of Obligations No. 6098 Seller’s Liability From the Defect in Movable Goods Sales Contract 

Ahmet KAZĞURT

Bu çalışmada 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununa göre, taşınır satış sözleşmesinde satıcının satılandaki ayıplardan doğan sorumluluğu incelenmiştir. Satış sözleşmelerinin bir türü olan taşınır satış sözleşmesinde, satılanın ayıplı olması halinde alıcıya ücretsiz onarım, satılanı ayıpsızı ile değiştirme, sözleşmeden dönme ve bedel indirimi isteme şeklinde 4 tane seçimlik hak tanınmıştır.

Satıcı, Alıcı, Sözleşme, Seçimlik Haklar, Türk Borçlar Kanunu.

Seller, Buyer, Contract, Optional Rights, Turkish Code of Obligations.

GİRİŞ

Türk Borçlar Kanunu (TBK) 04.02.2011 tarihinde Resmî Gazetede yayımlanarak, 818 sayılı Borçlar Kanununun (BK) yürürlükten kaldırılmasıyla 6098 sayılı Kanun numarasıyla yürürlüğe girmiştir. Yürürlüğe giren TBK, satıcının satış sözleşmesinde ayıptan doğan sorumluluğunu, mülga BK’dan farklı hükümlerle düzenlemiştir.

Çalışmamızda, 6098 sayılı TBK’nın taşınır satış sözleşmesinde satıcının ayıptan doğan sorumluluğu hükümleri incelenmiştir.

I. GENEL OLARAK TAŞINIR SATIŞ SÖZLEŞMESİ VE AYIP KAVRAMI

Satış sözleşmesi, alıcının ve satıcının belirli veya belirlenebilir bir şey konusunda bedel karşılığında anlaşmalarıyla kurulan hukuki işlemdir. Bu hukuki işlemde satıcı, bir şeyin zilyetliğini alıcıya devretme ve mülkiyeti nakletme; buna karşılık alıcı ise bir bedel ödeme borcu altına girmektedir. Bu niteliği nedeniyle satış sözleşmesi tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerdendir. Edimin niteliği konusunda ise ani edimli sözleşmeler grubuna girer. TBK’da satış sözleşmesi taşınır ve taşınmaz satışı şeklinde düzenlenmiştir. Taşınmaz satış sözleşmesi, kanunlarda taşınmaz olarak sayılan şeylerin mülkiyetinin bir başkasına bedel karşılığında devredilmesidir.