Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Taşınmaz Mal Simsarlığı İlişkisinde Sözleşmelerin Kurulması ve Konusu

Establishment of Contracts and Its Subject in to Real Property Brokerage Relation

Efrail AYDEMİR

Yürürlükten kaldırılan Borçlar Yasasında tellallık başlığı ile yer alan kavram, Türk Borçlar Yasası ile yeni bir düzenlemeye tabi tutulmuş bulunmaktadır. Yasal tanım olarak, ücret karşılığında asıl taraflar arasında bir sözleşmenin kurulmasında yapılan aracılık, anlamındaki simsarlık, günümüzde yaygın uygulama alanı bulmaktadır.

Yasanın özel borç ilişkileri içerisinde kuralları belirlenmiş olan simsarlık türlerinden biri de taşınmaz mal simsarlığıdır. Gerek simsar ile kendisine aracılık edilen kişi arasındaki gerekse simsarın aracılığı ile bir işlemi gerçekleştirecek kişiler arasındaki ilişkinin mahiyet ve boyutu zaman zaman duraksamalara ve kavram kargaşasına neden olabilmektedir. Bu kısa incelemede, taşınmaz mal simsarlığı ilişkisinde, kurulan sözleşmelerin mahiyeti açıklanacaktır.

Aracılık İlişkisi, Simsarlık, Yalın Simsarlık, Taşınmaz Simsarlığı, Evlenme Simsarlığı, Simsarlık Sözleşmesi, Asıl Sözleşme veya Taraf Sözleşmesi, Sözleşmeye Olanak Hazırlanması, Sözleşmeye Aracılık Edilmesi, Asıl Sözleşmenin Geçekleşmesi

The concept taking place on the Code of Obligations legislated away; having a title as Auctioneering is in position to be subjected to a new arrangement with the Turkish Code of Obligations. As a legal definition, any brokerage with a meaning of brokerage performed for establishment and signature of a contract between real parties in turn of payment has got a comprehensive application area today.

One other type of brokerage, the rules for which were determined in framework of special obligation relations of the law is the brokerage of real property. The content and dimension of a relation that will be realized between the persons who would realize such a transaction between a broker and the person acting as middleman in name of him or a transaction among the ones who would realize it may cause from time to time some halts and contradictions in terms.In this short study, the content of any established contracts will be clarified in respect of brokerage of real property.

Relation of Brokerage, Auctioneering, Bare Brokerage, Brokerage of real property, Middlemanship for marriage, Brokerage Contract, Initial Contract or Party Contract, Enablement of Opportunity, Middlemanship for Contract, Realization of Initial Contract.

I. SİMSARLIK KAVRAMI VE TÜRLERİ

Türk Borçlar Yasasının özel borç ilişkileri kapsamında yer alan kavramlardan biri de aracılık ve yardımcılık sözleşmeleridir. Taraflar yönünden alacak ve borca kaynak olabilecek vekillik, komisyon, simsarlık, temsilcilik ve benzeri sözleşmeler bu kapsamda sayılabilir.

Bu bağlamda simsarlık; taraflar arasında bir sözleşme kurulması olanağının hazırlanmasına veya sözleşmenin kurulmasına aracılık edilmesine ilişkin üstlenimdir. Alacak-borç ilişkisinde bulunacak tarafların etkinlikleri söz konusu olmamakla birlikte simsarın araya girmesiyle sözleşme kurulmasına olanak hazırlanması yahut simsarın yardımıyla bir sözleşmenin kurulması olgusu göz önüne alındığında, simsarın görevi tam anlamıyla bir aracılıktan ibaret olmaktadır.

Yasada simsarlık, bir özel borç ilişkisi olarak düzenlenmiş olmakla birlikte, bunun türleri konusunda bir bölümleme yapılmayıp sadece taşınmaz mal simsarlığı ile evlenme simsarlığı yönünden ayrık hallere yer verilmiştir. Esasen simsarlık gibi bir aracılık hizmetinin hemen hemen her alanda verilebileceği göz önüne alınacak olursa, bu konuda bir tasnif yapmanın olanaksızlığı ortaya çıkar.