Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ömür Boyu Gelir Sözleşmesi ve Ölünceye Kadar Bakım Sözleşmesi

Lifetime Income Contract and Lifetime Care Contract

Hayal TERECİ

Ömür boyu gelir sözleşmesi ile ölünceye kadar bakım sözleşmesi, çoğu zaman aynı kavram gibi algılanabilmektedir. Ancak bu iki kavram birbirine benzese de birbirinden ayrı kavramlardır ve Türk Borçlar Kanununun on yedinci bölümünde düzenlenmiştir.

Ömür boyu gelir sözleşmesi, Türk Borçlar Kanununun 607’nci ila 610’uncu maddelerinde düzenlenmiş olup, gelir borçlusunun gelir alacaklısına, içlerinden birinin veya üçüncü bir kişinin ömrü boyunca belirli dönemlerde edimlerde bulunmayı üstlendiği sözleşmedir.Ölünceye kadar bakma akdi ise, Türk Borçlar Kanununun 611’inci ila 619’uncu maddelerinde düzenlenmiştir. Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, bakım borçlusunun bakım alacaklısına ölünceye kadar bakıp gözetmeyi; bakım alacaklısının da malvarlığını veya bazı malvarlığı değerlerini ona devretme borcunu üstlendiği sözleşmelerdir. Sözleşmeye konu malvarlığının, bakım alacaklısına ait olması zorunlu değildir. Üçüncü şahıslara ait malvarlığı da sözleşmeye konu olabilir. Bu durumda, malvarlığının sahibinin de sözleşmede onayının ve imzasının bulunması gerekir. Bakıp gözetme koşuluyla yapılan temliki işlemin geçerliliği için, bakım alacaklısının, sözleşmenin düzenlendiği tarihte özel bakım gereksinimi içerisinde bulunması zorunlu değildir. Bu gereksinmenin, sözleşmeden sonra doğması ya da alacaklının ölümüne kadar çok kısa bir süre sürmüş bulunması da sözleşmenin geçerliliğine etkili olamaz.Bu makalede, iki kavrama ilişkin hususlara değinilerek birbiri arasındaki farklar ortaya konmuş ve bu işlemlerin yapımı sırasında karşılaşılabilecek durumlar ve bunlar karşısında nasıl bir yol izlenmesi gerektiği konularına değinilmiştir.

Ömür Boyu Gelir, Ölünceye Kadar Bakım, Gelir Alacaklısı, Gelir Borçlusu, Bakım Alacaklısı, Bakım Borçlusu.

Lifetime income contract and lifetime care contract can mostly perceived that both are the same notions. But, although these two are looked very similar, they are different notions in essence and are arranged in seventh chapter of Turkish Obligation Code.

The lifetime income contract which is arranged between Articles 607 and 610 of TBC is a contract that the income debtor undertakes to income creditor to fulfill some deeds in determined periods for lifelong of one of them or a third person.Lifelong care contract on the other hand is arranged between article 611 and 619 of TBC. Lifetime care contracts are contracts that care debtor undertake the care of liability of the care creditor in exchange for the care debtor’s liability to transfer of all or some of his assets to the care creditor. The asset subject to the contract shouldn’t be needed to belong to the care creditor. Third parties’ assets can also be subjected to the contract. In this case, proprietor’s approval and signature should be taken on the contract. For the validity of the assignment transaction made under the condition of care, care debtor shouldn’t be in a care necessity in the date when the contract is drawn up. Necessity born after the contract or lasting very few time to death doesn’t have any effect on the validity of the contract.In this article, after dealing the aspects related these two notions, differences between them are put forward and cases can be met in the fulfillment of the transactions and how they would be handled are mentioned.

Lifetime Income, Lifetime Care, Income Creditor, Income Debtor, Care Creditor, Care Debtor.

I. ÖMÜR BOYU GELİR SÖZLEŞMESİ

Ömür boyu gelir sözleşmesi; gelir borçlusunun gelir alacaklısına, içlerinden birinin veya üçüncü bir kişinin ömrü boyunca belirli dönemlerle ihtiyaçlarını temin edecek şekilde para ya da yiyecek, içecek, eşya olarak edimlerde bulunmayı üstlendiği sözleşmedir. Sözleşme, aksine açık bir hüküm yoksa gelir alacaklısının ömrü boyunca yapılmış sayılır.1

Sözleşme, kendisine yaşadığı süre boyunca gelir ödenecek kişinin ya da gelir borçlusunun yaşamına bağlı olabileceği gibi, üçüncü bir kişinin yaşamına bağlı olarak da yapılabilir. Sözleşme yazılı biçimde yapılan, temel hak olarak temlik edilemeyen, ivazlı veya ivazsız bir sözleşmedir.

Gelir borçlusunun veya üçüncü bir kişinin ömrüyle sınırlı olarak bağlanmış olan gelir, aksi kararlaştırılmamışsa gelir alacaklısının mirasçılarına geçer.2