Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Askerî Ceza Kanununda Düzenlenen Ortak Nitelikli Hâller

The Common Qualified Circumstances in Military Criminal Code

Olgun DEĞİRMENCİ

Askerî Ceza Kanunu, özel bir ceza kanunudur. Askerî Ceza Kanununda suçun basit şeklinin yanı sıra, nitelikli hâllerine de yer verilmiştir. Türk Ceza Kanunundan farklı olarak, AsCK’da her suç için uygulanabilecek ortak nitelikli hâllere de yer verilmektedir. Bu çalışmada, AsCK’da düzenlenen ortak nitelikli unsurlar incelenmiştir. Ortak nitelikli hâllerin bulunması durumunda, ceza iki misline çıkarılmaktadır. Askeri Ceza Kanununda cezanın ne şekilde artırılacağının gösterilmediği durumlarda artırım, AsCK m. 50 uyarınca yapılacaktır.

Suç, Nitelikli Hâl, Askerî Suç, Askerî Ceza Kanunu, Ağırlaştırıcı Sebepler, Hafifletici Sebepler.

Military Criminal Code is a special criminal code. The qualified circumstances of crimes are regulated in Military Criminal Code as well as simple form of crimes. The common qualified circumstances are studied in this paper. The penalty has been doubled in cases when there is common qualified circumstances. The punishment is aggravated according to Military Criminal Code Art50 when there is no indication about the aggravation of the crime.

Crime, The Qualified Circumstance, Military Crime, Military Criminal Code, Aggravating Circumstance, Extenuating Circumstance.

GİRİŞ

Ceza hukuku, bireyin temel hak ve özgürlüklerine en fazla müdahaleyi içeren yaptırımları düzenleyen bir hukuk dalı olarak toplumsal hayatın düzenlenmesinde orantılılık ilkesi gereğince en son araç olarak kullanılmaktadır. Dolayısıyla toplumsal hayata egemen olan hukuki değerlerin, başka hukuk dallarının daha az müdahale teşkil eden tedbirleri ile korunmasının mümkün olmadığı durumlarda ceza hukuku devreye girmektedir.1

Yasa Koyucu, Anayasa’nın 38’inci maddesinde yer alan suç ve cezalara ilişkin genel esaslar ile ceza hukukunun temel ilkelerine bağlı kalmak şartıyla, toplumda hangi eylemlerin suç sayılacağını düzenleme noktasında takdir hakkına sahiptir. Yasa Koyucu’nun söz konusu takdir hakkını kullanması, aynı zamanda toplumda hangi değerlere önem verdiğini, hangi değerleri diğer değerlerden daha üstün tuttuğunu göstermesi bakımından da önemlidir.

Anayasa Mahkemesi’nin de haklı olarak ifade ettiği gibi Yasa Koyucu’nun hangi eylemin suç olacağını belirleme konusundaki takdir hakkının yanı sıra, söz konusu eylemin cezasını hangi hâl ve hareketlerin de etkileyeceği başka bir anlatımla hangi hâl ve hareketlerin cezayı artıracağı veya hafifleteceği konusunda da takdir hakkı bulunmaktadır.2