Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ticaret Sicili Müdürlüklerince Verilen Kararlara Karşı İtiraz Yolu

Mustafa YAVUZ

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre ilgililer; tescil, tadil veya terkin istemleri ile ilgili olarak ticaret sicili müdürlüklerince verilen kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren sekiz gün içinde, sicilin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesine dilekçeyle itiraz edebilirler. İlgililer kapsamına şirket yöneticileri (anonim şirketlerde yönetim kurulu üyeleri, limited şirketlerde müdürler) girmekte olup, ortaklar ve diğer üçüncü kişilerin, ticaret sicili müdürlüklerince verilen kararlara itiraz etme hakkı bulunmamaktadır. İşte bu çalışmada, ticaret sicili müdürlüklerinin kararlarına itiraz ile buna ilişkin usul ve esaslar detaylı bir şekilde incelenmiş ve değerlendirilmiştir.

Ticaret Sicili Müdürlüğü, Ticaret Şirketi, Tescil, İlgili Kişi, İtiraz, Asliye Ticaret Mahkemesi.

According to Turkish Commercial Code no.6102 provisions, persons concerned can object to the decisions given by commercial registries’ on registry, amendment and cancellation demands with a petition to the commercial court of first instance in the place of jurisdiction in eight days from the date of notification. Company executives (board members in joint-stock companies, managers in limited liability companies) are considered in the context of “persons concerned” but stock holders and other persons don’t have the right to object to the decisions given by trade registries. In this study, the objection to the decisions of trade registries is scrutinized and considered with the procedure and principles with regard to this.

Trade Registry, Corporation, Registry, Objection, Persons Concerned, Commercial Court of First Instance.

1. GİRİŞ

6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa1 (TTK) göre ticaret sicili, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının gözetimi ve denetimi altında ticaret ve sanayi odaları veya ticaret odaları bünyesinde kurulan ticaret sicili müdürlükleri tarafından tutulmaktadır. Ticaret sicili, ticaret hayatı bakımından önemli görülen ve ticari işletmelere ilişkin bir kısım belge, bilgi, olay, olgu ve işlemlerin kaydedildiği, tacirin ve üçüncü kişilerin çıkarlarının açıklanmasına hizmet etmek suretiyle ticaret hukuku güvenliğinin sağlanmasının amaçlandığı Türk Medenî Kanununun 7’nci maddesi anlamında resmi nitelikli kamuya açık (aleni) bir sicildir.2 Ticaret sicili, belgelediği olguların (içeriğin) doğruluğuna kanıt oluşturur.

Sicil müdürü tescil için aranan kanuni şartların var olup olmadığını incelemekle yükümlüdür. Ayrıca tescil edilecek hususların gerçeği tam olarak yansıtmaları, üçüncü kişilerde yanlış izlenim oluşturacak nitelik taşımamaları ve kamu düzenine aykırı olmamaları şarttır. Yapılan inceleme neticesinde, söz konusu nitelikleri haiz olmayan tescil, tadil ve terkin talepleri sicil müdürlüğünce reddedilecektir. İşte kanunkoyucu, TTK’da sicil müdürlüğü tarafından verilen kararlara karşı itiraz yolu öngörmüştür.

Bu çalışmada, ticaret sicili müdürlüğünce verilen kararlara karşı itiraza ilişkin usul ve esaslar üzerinde durulacak ve konuya ilişkin detaylı bilgi verilecektir.