Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

(Bireysel Başvuru Yargılamasında) Anayasa Mahkemesinin Maddi Tazminat Kararları

(In Individual Applications Procedure) Constitutional Court’s Pecuniary Damages Rulings

Coşkun ÖZBUDAK

Makalede, Anayasa Mahkemesinin (AYM) maddi tazminat istemli bireysel başvuru kararlarında hak ihlali tespiti yaptıktan sonra, maddi tazminata ilişkin değerlendirmesi ile kabul ve ret ölçütleri incelenecek ve varılan sonucun, hukuka ve bireysel başvuru kurumunun amacına uygun olup olmadığı tartışılacaktır.

Anayasa Mahkemesi, Bireysel Başvuru, Maddi Tazminat, İhlal, İlliyet Bağı, Adil Yargılanma Hakkı, Makul Sürede Yargılanma, Silahların Eşitliği, Mülkiyet Hakkı, İşkence Yasağı.

In the article, the Constitutional Court’s consideration on the pecuniary damages in the individual applications after determining the right violation will be analyzed with the acceptance and refusal criteria and if the conclusion reached is conformed with law and the institution of individual application’s aim will be discussed.

Constitutional Court, Individual Application, Pecuniary Damages, Violation, Casual Link, Right to Fair Trial, Right to Trial within a Reasonable Time, Equality of Arms, Property Right, Prohibition of Torture.

1. GİRİŞ

AYM’ye bireysel başvuru hakkı, hukuk sistemimize 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 12 Eylül 2010 tarihli referandumla kabul edilmesinden sonra girmiş ve usul ve esasları 6216 sayılı Kanunda düzenlenmiştir.

AYM’nin maddi tazminat talepli başvurulara ilişkin olarak, kimi zaman kabul kimi zaman ret kararları verdiği gözlenmektedir.

Bu çalışmada, AYM’nin maddi tazminat istemli bireysel başvuru kararlarında hak ihlali tespiti yaptıktan sonra, maddi tazminata ilişkin değerlendirmesi ile kabul ve ret ölçütleri incelenecek ve varılan sonucun, hukuka ve bireysel başvuru kurumunun amacına uygun olup olmadığı tartışılacaktır.