Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kat Mülkiyetli Taşınmazlarda
 Kat Maliklerinin Borçları ve Yükümlülükleri

Flat Owners’ Obligations and Liabilities in Condominium Properties

Mahir Ersin GERMEÇ

Kat mülkiyeti kurulmuş olan taşınmazlarda kat maliklerinin birbirlerine karşı borçlarına ve yükümlülüklerine ilişkin genel kural, Kat Mülkiyeti Kanununun 18’inci maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kurallarına uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla karşılıklı olarak yükümlüdürler.

Bir bağımsız bölümde kira sözleşmesine ya da başka bir nedene dayanarak sürekli oturanlara da bu yasal kural uygulanır. Ayrıca kat maliklerinden her biri, anataşınmazın bakımından, korunmasından ve zararlardan sorumludur. Yine her kat maliki, anataşınmazın ortak giderlerine katılmakla yükümlü olup, bağımsız bölümünün payına düşen ortak gider ve avans payını ödemek zorundadır. Borçlarını ve yükümlerini yerine getirmeyenler hakkında, diğer kat maliklerinden herbirinin, hâkimin müdahalesini isteme ve dava açma hakkı vardır.

Kat Maliki, Kat Maliklerinin Borçları, Anataşınmazın Bakımı ve Korunması, Ortak Giderlere Katılma Yükümlülüğü, Zarardan Sorumluluk.

The general rule regarding the mutual obligations and liabilities of the flat owners in condominium properties is arranged in the 18th article of Property Ownership Law. Accordingly, flat owners are liable to conform to righteousness rules, especially do not disturb someone, do not override each other’s rights and to comply with management plan provisions when using condominiums, attachments and common places.

This legal rule is applied to person living permanently in a condominium upon a rent contract or another reason. Moreover, each flat owners are responsible of the maintenance, preservation and damages of the entire building. Also each flat owner is liable to participate to common expenses of the entire building and is obliged to pay one’s share of common expense and down payment. Each of other flat owners have right to ask the judge his intervention or to file a suitcase for those who are not fulfilling their obligations and liabilities.

Flat Owner, Flat Owners’ Debts, Maintenance and Preservation of the Entire Building, Liability to Participate to Joint Expenditure, Responsibility From the Damage.

1. GİRİŞ

Bu makalede, kat mülkiyetli anataşınmazlarda kat maliklerinin karşılıklı borçları ve yükümlülükleri ele alınmış, Kat Mülkiyeti Kanununun bu konuya ilişkin kuralları doğrultusunda gerekli açıklamaların yapılmasına çalışılmıştır.

Bilindiği üzere kentlerde yaşayan insanlar, birden çok bağımsız bölümden oluşan çok katlı apartmanlarda ya da sitelerde oturmakta, işyerlerinde, işhanlarında çalışmaktadırlar. Genelde daha önce birbirlerini tanımayan, aralarında akrabalık bağı bulunmayan bu insanlar, ayrı bağımsız bölümlerde ve ancak aynı çatı altında yaşamlarını sürdürmek zorundadırlar. Böyle bir birliktelikte, komşuluk ilişkileri kuşkusuz büyük önem taşımaktadır. Bunun için de kat mülkiyeti ve toplu yapı düzeni içinde yaşayan kat maliklerinin ve onların bağımsız bölümlerinde sürekli oturan kimselerin karşılıklı uymaları gereken kurallar vardır. Huzurlu bir ortam, ancak bu kurallara uymakla, komşuluk hukuku ilkeleri çerçevesinde herkesin üzerine düşen borçları ve yükümleri yerine getirmesiyle sağlanabilir.

Kat Mülkiyeti Kanununun 18’inci ve izleyen maddelerinde öngörülen kat maliklerinin borçları ve yükümlülükleri aşağıda ayrıntılı bir biçimde açıklanmış bulunmaktadır.