Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İflasın Ertelenmesi Sürecinde Atanan Kayyımın Cezai ve Hukuki Sorumluluğu

Criminal and Legal Responsibility of Trustee in the Process of Adjournment of Bankruptcy

Mustafa ÖZEN

Bu çalışmada, iflasın ertelenmesi süreci ve bu süreçte atanan kayyımın hukuki ve cezai sorumlulukları incelenmiştir. İnceleme yapılırken ilk önce iflasın ertelenmesinin koşulları üzerinde; daha sonra, kayyımın hukuki ve cezai sorumlulukları üzerinde durulmuştur.

İflasın Ertelenmesi, Kayyım, Hukuki Sorumluluk, Cezai Sorumluluk, Erteleme Başvurusu.

In this study, adjournment of bankruptcy process and criminal and legal responsibility of appointed trustee in this process was examined. While examining, first conditions of adjournment of bankruptcy, then criminal and legal of liability of the trustee are emphasized.

Adjournment of Bankruptcy, Trustee, Legal Liability, Criminal Liability, Application for Adjournment.

I. GİRİŞ

Kayyımlık, ekonomik sıkıntının baş gösterdiği dönemlerde sık başvurulan uygulamalardan birini oluşturmaktadır. İcra ve İflas Kanununda (İİK) iflasın ertelenmesine ilişkin düzenleme getirildikten sonra, uygulamada, daha önce konkordato ve uzlaşmaya ilişkin düzenlemelerin yerini iflasın ertelenmesi almıştır. Çünkü, iflasın ertelenmesi, hem uygulanması hem de ulaşılmak istenen amaca ulaşılması daha kolay bir kurumdur.

İflasın ertelenmesinde kayyım önemli bir görev üstlenmektedir. Bu nedenle, kayyımın cezai ve hukuki bakımdan sorumluluğunun tespiti de önem taşımaktadır. Bu nedenle, bu konuyu inceleme ihtiyacı doğmuştur.

II. KAVRAMLAR

İnceleme konumuzla ilgili bazı kavramların ne anlama geldiklerini belirlemek gerekir.