Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Alt İşverenlerin Değişmesine Karşın İşçinin İşyerinde Çalışmaya Devam Etmesi

Employee Continuing to Work Despite the Change of Subcontractor

Cumhur Sinan ÖZDEMİR

Bir işyerinde yürütülen mal ve hizmet üretimine ilişkin asıl işin bir bölümünde veya yardımcı işlerde, işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren alanlarda iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işverene, alt işveren denir.

İşçinin, asıl işverenden alınan iş kapsamında ve değişen alt işverenlere ait işyerinde ara vermeden çalışması halinde, işyeri devri kurallarına göre çözüme gidilmelidir. Bu durumda, değişen alt işverenler, işçinin iş sözleşmesini ve doğmuş bulunan işçilik haklarını da devralmış sayılırlar.

Alt İşveren, Asıl İşveren, İşçi, Asıl İş, Yardımcı İş, Mal ve Hizmet Üretimi, İşin Gereği, Teknolojik Nedenler, İşyeri Devri, Devir Tarihi, İki Yıllık Hak Düşürücü Süre.

In some part of the main activity related to the good and service production performed in a company or in auxiliary tasks, the sub-employer who undertake a task under the requirement of the establishment and the business and the fields requiring expertise due to technological reasons and who is assigning the employees only for this task and for this business is called subcontractor.

In case when the employee is working without ceasing in the workplace which is used within the context of the work undertaken from the primary employer and belongs to changing subcontractors, the issue should be solved within the task transfer rules. In this case, changing subcontractors are accepted to taking over the employee’s work contract and working rights already occurred.

Subcontractor, Primary Employer, Employee, Main Activity, Auxiliary Task, Good and Service Production, Requirement of the Task, Technological Reasons, Task Transfer, Transfer Date, Prescription Time.

1. GİRİŞ

Alt işveren; bir iş yerinde yürütülen mal ve hizmet üretimine ilişkin asıl işin bir bölümünde veya yardımcı işlerde, işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren alanlarda iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işveren olarak, alt işverenin iş aldığı işveren ise asıl işveren olarak tanımlanır.

Asıl işveren - alt işveren ilişkisinin varlığından söz edebilmek için iki ayrı işverenin olması, mal veya hizmet üretimine dair bir işin varlığı, işçilerin sadece asıl işverenden alınan iş kapsamında çalıştırılması ve tarafların muvazaalı bir ilişki içine girmemeleri şarttır.

2. ASIL İŞVEREN ALT İŞVEREN İLİŞKİSİNİN KURULMASI

Asıl işveren alt işveren ilişkisinin kurulabilmesi için;