Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Anahtar Teslimi Götürü Bedel Teklif Alınmak Suretiyle İhale Edilen Yapım İşlerinde Aşırı Düşük Teklif Sorgulaması

Examination of Abnormally Low Tenders for Contructions Works Which are Lodged in Tender as Turnkey Lump Sum Price

Volkan SAMADİ


Anahtar teslim götürü bedel teklif alınmak suretiyle ihale edilen yapım işleri ihalelerinde istekliler, idarece yapımı istenen imalat miktarını bilmeksizin ihale dokümanı kapsamında verilen uygulama projeleri ve mahal listelerini kullanarak imalat miktarlarını hesaplamaktadırlar. Bu bağlamda da; ihale konusu yapım işinde yer alan imalat kalemlerinde, ihale makamı idare tarafından belirlenen metrajlar ile ihaleye katılan isteklilerce hesaplanan metrajlar arasında birtakım farklılıkların meydana gelmesi, işin anahtar teslim götürü bedel alınarak ihale ediliyor olmasının doğal bir sonucudur. Ancak; bu noktada, idare tarafından belirlenen metrajlar ile isteklilerce hesaplanan metrajlar arasında ortaya çıkan farklılıkların hangi düzeyde olması kaydıyla makul ve tolere edilebilir karşılanacağı ve özellikle aşırı düşük teklif sorgulamaları neticesinde tespit edilen bu farklılıkların teklifi aşırı düşük hale getirerek teklifin geçerliliğini etkileyip etkilemeyeceği hususu, uygulamada oldukça sık bir biçimde ihtilafa yol açmaktadır. Bu çalışmada, anahtar teslim götürü bedel teklif alınmak suretiyle ihale edilen yapım işleri ihalelerinde, idare tarafından belirlenen metrajlar ile isteklilerce hesaplanan metrajlar arasında oluşan hangi düzeydeki farklılıkların makul ve tolere edilebilir kabul edildiği ile bu farklılıkların isteklilerce ihale kapsamında sunulan tekliflerin geçerlilikleri üzerindeki etkileri, konuya ilişkin emsal yargı kararları da irdelenmek suretiyle incelenecektir.

Kamu İhale Hukuku, Yapım İşleri İhaleleri, Anahtar Teslim Götürü Bedel, Aşırı Düşük Teklif, Teklifin Değerlendirme Dışı Bırakılması.

In the procurement of construction works which are loged in tender as turnkey lump sum price, suppliers calculate the amount of building in accordance with the construction documents and the zone lists without knowing the amoung of building that are demanded by the contracting authority. In this context, the differences may happen between the quantity surveys which are calculated by the contracting authority and the suppliers. Herein, it causes so many legal dispute to determine which differences shall be tolerated and accepted. At this juncture, examination of abnormally low tenders has importance to evaluate the differences of quantity surveys as allowable admissible or not admissible. In this study, we will examine in which conditions the differences between the quantity surveys which are calculated by the contracting authority and the suppliers may be considered as admissible in the light of case-law.

Public Procurement Law, Public Procurement of Construction Works, Turnkey Lump Sum Price, Abnormally Low Tenders, Rejection of Tenders.

I. GİRİŞ

4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 6’ncı maddesinde; 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa göre yapılacak yapım işleri ihalelerinde iki tür sözleşme usulü belirlenmiş olup; bu sözleşme tiplerinden birisi de anahtar teslimi götürü bedel sözleşme usulüdür.

Anahtar teslimi götürü bedel sözleşmeler, uygulama projeleri ve buna ilişkin mahal listelerine dayalı olarak isteklinin, işin tamamı için teklif ettiği bedel üzerinden yapılan sözleşmelerdir1. Nitekim; Yapım İşleri Genel Şartnamesi’nin 4’üncü maddesinde de, “Anahtar teslimi götürü bedel sözleşme: Uygulama projeleri ve bunlara ilişkin mahal listelerine dayalı olarak, işin tamamı için yüklenicinin teklif ettiği toplam bedel üzerinden yapılan sözleşmeyi ifade eder.” denilerek işbu tanım yinelenmiş bulunmaktadır.

Anahtar teslimi götürü bedel teklif alınmak suretiyle yapılan ihalelerde, idarece iş kapsamındaki imalat miktarları istekli olabileceklere verilmemekte, bunun yerine katılımcıların ihale dokümanı kapsamında verilen uygulama projeleri ve mahal listelerini kullanarak imalat miktarlarını hesaplamaları gerekmektedir. Ayrıca; anahtar teslimi götürü bedel teklif alınmak suretiyle ihale edilen yapım işlerinde, sözleşme sürecinde, yükleniciye yapılacak ödemeler, teklif edilen birim fiyatlar ve imalat miktarları üzerinden değil, yüklenicinin teklifine bağlı olarak idarece önceden belirlenmiş olan pursantaj oranları üzerinden gerçekleştirilmektedir2.