Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yargıtay Kararları Işığında Sahte Abonelik Sözleşmesi Düzenleme Suçu

Crime for Issuing Forged Subscription Contract in the Light of Supreme Court’s Decisions

Halil ÇIĞLI

Makalemizle, uygulamada farklılıkların olduğu sahte abonelik sözleşmesi düzenleme eylemlerini iki ana başlıkta ele alıp, bu eylemlere ilişkin soruşturma yöntemine de değinmek suretiyle yüksek yargı kararları ışığında ortak çözümler ortaya koymaya çalıştık.

Abonelik Sözleşmesi, Bayi, Özel Belgede Sahtecilik, GSM Şirketleri, Özel Kanun-Genel Kanun.

With our article, we discussed the action of issuance of forged subscription contract, in which some differences exist in the application, in two different head line and tried to introduce common solutions in the light of the Supreme Court’s decisions by also referring to the inquiry procedure regarding such actions.

Subscription Contract, Distributor, Forgery in Private Document, GSM Companies, Special Statute-General Statute.

GİRİŞ

Çalışmamız ile uygulamada sık karşılaşılan sahte abonelik sözleşmelerinin hangi suçlar kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine ve soruşturma usulüne ilişkin olarak, 5809 sayılı Kanunda 06.02.2014 tarihinde yapılan değişikler de dikkate alınmak suretiyle değerlendirmeler yapılmıştır.

Çalışmamızda, yüksek yargının 5809 sayılı Kanunda yapılan değişiklik doğrultusunda son dönemde verdiği kararlarına yer vermek suretiyle uygulamadaki farklılıkların giderilmesi ve uygulamada yeknesaklığın sağlanması amaçlanmıştır.

A. GENEL OLARAK

Abonelik sözleşmesi, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununun 3. maddesinde; “İşletmeci ile abone arasında akdedilen ve işletmecinin bir bedel karşılığında dönemsel ya da sürekli olarak bir hizmeti yerine getirmeyi veya mal teminini üstlendiği ya da her ikisini birden kapsayan sözleşmedir” şeklinde tanımlanmıştır. Tanımdan da anlaşılacağı üzere, sözleşmenin tarafları özel bir kuruluş olan GSM operatörleri1 ile özel gerçek kişiler olduğundan abonelik sözleşmesi niteliği itibariyle özel bir belgedir.2 Türk Ceza Kanunu’nun 204’üncü maddesinin gerekçesinde dile getirildiği üzere, resmi belge, bir kamu görevlisi tarafından görevi gereği olarak düzenlenen yazıyı ifade etmektedir.3 Buna göre, düzenlenen belgenin taraflarından birisi kamu görevlisi değilse, bu belge resmi belge değildir. Abonelik sözleşmesi de açıklanan gerekçelerle resmi bir belge olmayıp, özel bir belgedir.