Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Netice Sebebiyle Ağırlaşmış Suça İlişkin Bir Karar İncelemesi

A Case Review on Aggravated Crime Due to the Consequences

Necati MERAN

Makale, failin malını korumak için silahıyla ateş ettiği esnada, yerden seken merminin hırsızlık suçunun failini öldürmesi halinde, netice sebebiyle ağırlaşan sonuçtan hukuken nasıl sorumlu tutulması gerektiğini ve Yargıtay’ın bu konuda verdiği bir kararın incelenmesini içermektedir. 

Netice Sebebiyle Ağırlaşmış Suç, Mal İçin Meşru Müdafaa, Taksirle Öldürme, Kastın Aşılması Suretiyle Öldürme.

The article is comprise the review of how a perpetrator should be hold responsible legally from the aggravated crime due to the consequences when he kill the perpetrator of a burglary crime with the bullet bounced from the ground while he shoot to protect his property and the Supreme Court decision on it.

Aggravated Crime Due to the Consequences, Self-Defense for Property, Reckless Homicide, Homicide by Overcoming the Intention.

GİRİŞ

Netice sebebiyle ağırlaşmış suçlar hukukumuzda 5237 sayılı TCK’nın 23’üncü maddesi düzenlemesiyle önemli değişikliğe tabi tutulmuştur. Düzenlemeyle, cezalandırmada sübjektif sorumluluğun esas alınması ilkesi kabul edilmiş, objektif sorumluluk ilkesini esas alan 765 sayılı TCK uygulamasından ise uzaklaşılmıştır.

Bununla birlikte, yeni bir düzenleme olduğu için üzerinde çok farklı yorumlar yapılmıştır. Amacımız bu düşüncelere farklı bir bakış açısıyla katkıda bulunmaktır.

Makalemizde, netice sebebiyle ağırlaşmış suçların bir uygulamasını içeren Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararı incelenmiş ve karardaki hukuki yoruma farklı bir yaklaşım getirilmiştir.