Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İflasın Ertelenmesinin Etkileri

The Effects of Adjournment of Bankruptcy

Merve HAKİMOĞLU

Bu çalışmada, öncelikle iflasın ertelenmesi kurumu kavramsal düzeyde incelenecek; ardından, iflasın ertelenmesine karar verilmesi halinde bu kararın alacaklılar ve hakkında erteleme kararı verilen şirketler bakımından etkileri Yargıtay kararları ve doktrinel görüşler çerçevesinde değerlendirilecektir.

İflasın Ertelenmesi Kararının Etkileri, İflasın Ertelenmesi Davası, İflasın Ertelenmesi Kararının Sözleşmelere Etkisi, İflasın Ertelenmesi Kararının İcra Takiplerine Etkisi, İflasın Ertelenmesi Kararının Zamanaşımı ve Hak Düşürücü Sürelere Etkisi, İflasın Ertelenmesi Kararının Ödenmeyen İşçi Alacaklarına Etkisi, İflasın Ertelenmesi Kararının Borçlu Şirketin Tasarruf Yetkisine Etkisi.

In this study, firstly adjournment of bankruptcy institution to be examined at the conceptual level and then the decision of adjournment of bankruptcy will be examined in terms of creditors and the companies decided to adjourn bankruptcy in accordance the doctrinal opinions and Supreme Court decisions.

Effects of Adjournment of Bankruptcy Decisions, Adjournment of Bankruptcy Proceedings, Effects of Adjournment of Bankruptcy Decisions on Contracts, Effects of Adjournment of Bankruptcy Decisions on Enforcement Proceedings, Effects of Adjournment of Bankruptcy Decisions on Limitation and Prescription Periods, Effects of Adjournment of Bankruptcy Decisions on Unpaid Workers Receivables, Effects of Adjournment of Bankruptcy Decisions on Authority to Dispose of Debtor Company.

I. GİRİŞ

Dünya ülkeleri arasında -gelişmekte olan ülke- sıfatını aldığımız dönemden bu yana ekonomik alanda gerçekleşen reformların hukuki zeminle bağdaştırılması anlamındaki önemli düzenlemelerden bir tanesi iflasın ertelenmesi müessesesidir. Bu platformda ticaretin belkemiği olan şirketlerin varlıklarını ekonominin gereklerine uygun olarak sürdürmeleri ülke ekonomisi bakımından oldukça önemlidir.

Ülkemizdeki ekonomik istikrarsızlık ve özellikle sermaye şirketlerinin kanunen önemli bir şekilde korunması alacaklıların haklarını koruyacak, işletmelerin yaşatılmasına hizmet edecek, ekonomik düzen ve istikrarın sağlanmasına yardımcı olacak bir düzenlemenin varlığını gerektirmiştir. İflasın ertelenmesi davası mülga Ticaret Kanununda yer aldığı gibi, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun (TTK) 376’ncı ve 377’nci maddeleri ile 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun (İİK) 179’uncu maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; şirketi idare ve temsil ile vazifelendirilmiş kimselerden ya da alacaklılardan biri, şirket malî durumunun iyileştirilmesinin mümkün olduğuna dair bir iyileştirme projesini mahkemeye sunarak iflâsın ertelenmesini isteyebilir. Mahkeme projeyi ciddî ve inandırıcı bulursa, iflâsın ertelenmesine karar verir.

Son yıllarda özellikle inşaat taahhüt sektöründe iflas erteleme başvuruları artmış olup, bu artışın olumsuz etkilerinin Ülkenin büyüme ve istihdam beklentisinin bu sektör üzerine kurulmasıyla Hükümetin bu sektöre ilişkin projelerinin de artmış olması, bu sektörün birçok alt sektör yaratması, finans kurumlarının bu sektördeki şirketlere ciddi tutarlarda kredi sağlaması nedenleriyle büyük bir kitleyi etkileyeceği açıktır1. Tüm bu nedenlerle alacaklılar ve borçlular bakımından hayati önem taşıyan iflasın ertelenmesi müessesesinin ayrıntılı olarak değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyim.