Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Üniter Avrupa Patent Mahkemesine Doğru Giden Süreçte Gelişmeler

İlhami GÜNEŞ

Avrupa Birliği bünyesindeki ülkeler ile üye olmayan Türkiye, İsviçre ve Norveç gibi Avrupa Patent Sözleşmesini kabul etmiş ülkelerin patent hâkimlerinin bilgi alışverişi ve patent hukukundaki son gelişmeleri görüştüğü sempozyum bu kez Estonya’nın başkenti Tallin’de yapıldı. Bir Avrupa Patenti designe edilen ülkelere geçerli patentler demeti niteliğindedir. Ancak ulusal uygulama ve ülkesellik ilkesi sonucu ülkeden ülkeye farklı kararlar çıkabilmektedir. Endüstri, üniter bir patent yargılaması ve dolayısıyla üniter bir “Patent Mahkemesi” talep etmektedir. Sempozyum bu konudaki gelişmelerin ve ilaç patentleri ile bazı ulusal patent mahkeme kararlarının görüşüldüğü önemli bir platform olmuştur.

İlaç Patenti, Etken Madde, Üniter Patent Mahkemesi, Tamamlayıcı Koruma Belgesi.

SEMPOZYUM İZLENİMLERİ

İki yılda bir, Avrupa Patent Ofisi’nin1 öncülüğünde olmak üzere, Avrupa Patent Sözleşmesi’ne2 üye olan ülkelerde düzenlenen, geleneksel patent ve fikri haklar hâkimleri sempozyumu, 9-12 Eylül 2014 tarihlerinde bu kez Tallin’de gerçekleştirildi. İzmir Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi hâkimi olarak aldığım davet üzerine sempozyuma katılarak bir sunumda bulundum.

Sempozyumun ana teması bu kez iki eksenliydi; ilki, müzakere süreci tamamlanan ve taslak yasal çerçeve metinlerinin hazırlandığı aşamaya gelen Üniter Patent Mahkemesi ve ikincisi, ilaç patentlerinde ‘tamamlayıcı koruma belgeleri’ydi. Üniter Patent Mahkemesi için ilk hazırlık çalışmaları Mayıs 2009’da başladı ve Mahkeme yapısı ve usuller hakkında son taslak metin 16 Ocak 2014 itibarıyla bitirildi. 2012’de hâkimlerden ve avukatlardan kurularak çalışmaya başlayan bir danışma komitesi taslak yasal metinleri hazırladı.

Sempozyumun düzenlendiği ülke ve Avrupa Patent Ofisi, sempozyumun finansı ve organizasyonel açıdan gerekenleri özenle gerçekleştirdiler ve sonuç gerçekten yoğun bir bilgi ve görüş alışverişi, karşılıklı anlayış ve dayanışma bakımından uyum beklentileri ile şekillendi.