Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Cinsel İstismar ve Saldırı Suçlarında 6545 Sayılı Kanunla Yapılan Değişiklikler ve Yeni Yorumlar

The Amendments Made with Act no. 6545 on Sexual Abuse and Offenses and New Comments

Necati MERAN

Makalede, 5237 sayılı TCK’nın cinsel suçlarla ilgili maddelerinde 18.06.2014 tarihli ve 6545 sayılı Kanunla yapılan son düzenlemelerin, hukuk uygulamacılarını ve hükümlüleri nasıl etkileyeceği ve suçun unsurlarında meydana gelen değişiklikler değerlendirilmektedir.

6545 Sayılı Kanun, Cinsel Saldırı, Cinsel İstismar, Cinsel Taciz, Sarkıntılık.

In the article, how the last amendments made with Act no. 6545 dated 18.06.2014 on articles of Turkish Penal Code involving sexual offences would affect the law practitioners and convicts and the changes arisen in factors of offence is assessed.

Act no. 6545, Sexual Offence, Sexual Abuse, Sexual Harassment, Molestation.

I. GENEL OLARAK

Cinsel saldırı, cinsel istismar ve cinsel taciz suçlarına ilişkin uygulamaların öyle ya da böyle, her zaman bir eleştiri konusu olması, mağdur veya sanık, toplumun hiçbir kesiminin adaletin dağıtılmasından memnun olmaması, TCK’nın konuyla ilgili hükümlerinin, gerek ceza oranları itibarıyla eleştiriye tabi tutulması gerekse Kanunun uygulanmasından kaynaklanan zorunlulukların, mağdurların daha çok mağdur duruma düşmelerini sonuçlaması nedeniyle, yeniden düzenlenmeleri zorunlu olmuş ve söz konusu suçların yer aldığı TCK’nın 102, 103, 104, ve 105’inci maddelerinde, 18. 06. 2014 tarihli ve 6545 sayılı Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla değişiklikler yapılmıştır.

6545 sayılı Kanunun genel gerekçesinde, “TCK’nın söz konusu maddelerinde yapılan değişiklikle ilgili çocukların ve kadınların toplum içinde maruz kaldıkları cinsel şiddet, bu kişileri ve toplumu olumsuz yönde etkilemektedir. Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçların mağdurlarının, özellikle çocukların ikincil örselenmesini asgariye indirmek ve maruz kaldıkları fiille ilgili soruşturma ve kovuşturma makamları önünde tekrar tekrar ifade vermelerini engellemek gerekmektedir. Hukuk devletinin temel amaçlarından olan bireyin korunması ilkesi, toplumda sosyal güvenliğin ve sosyal adaletin sağlanması yoluyla gerçekleştirilebilmektedir.

Türk Ceza Kanununun “Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar” Bölümünde yer alan 102, 103, 104 ve 105’inci maddelerinde, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, reşit olmayanla cinsel ilişki ve cinsel taciz suçlarına yer verilmiştir. Bununla birlikte, söz konusu Kanunun yaklaşık dokuz yıllık uygulamasında, belirtilen suçlarla ilgili bir takım sorunların ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Bu sorunların çözümü amacıyla cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar yeniden düzenlenmekte ve bu suçlar için öngörülen cezalar önemli ölçüde artırılmaktadır.” ifadelerine yer verilmiştir.