Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Taraftarları Sebebiyle Federasyonların ve Kulüplerin Sorumluluğu; Taraftar Hangi Tarafta?

Hasan Petek

Taraftarları sebebiyle, federasyonların ve kulüplerin sorumluluğu Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS)nin konuya ilişkin çok yeni bir kararı çerçevesinde ve UEFA mevzuatı da işaret edilerek anlatılmakta ve bu sorumluluğun hukukî niteliği ortaya konulmaktadır. Ayrıca Ülkemizdeki hukukî düzenlemeler de inceleme konusu yapılmıştır.

Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), UEFA, Kulüpler, Taraftar, Tehlike Sorumluluğu, Sebep Sorumluluğu, Ağırlaştırılmış Olağan Sebep Sorumluluğu.

Giriş

Merkezi İsviçre’nin Lozan şehrinde olan Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (İngilizce adıyla CAS- Court of Arbitration for Sport veya Fransızca adıyla TAS- Tribunal Arbitral du Sport), çok yeni bir kararında1, federasyonların ve kulüplerin, futbol karşılaşmalarında taraftarlarının sebep olduğu taşkınlıklardan tehlike sorumluluğu ilkesine göre sorumlu tutulacağına karar vermiştir2.

Söz konusu kararda özetle, UEFA Disiplin Yönetmeliğinin 6. maddesinin birinci fıkrasında, üye federasyonlar ve kulüpler için, taraftarlarının davranışları sebebiyle tehlike sorumluluğu öngörüldüğü; UEFA’nın düzenlemelerinde, resmî ve resmî olmayan taraftarlar arasında herhangi bir ayırım gözetilmediği; federasyonların ve kulüplerin, makul ve objektif gözlemcinin, davranışlarından bir federasyonun veya kulübün taraftarı olduğuna kanaat getirdiğini belirttiği tüm kişilerden sorumlu tutulacağı ifade edilmiştir.

CAS’ın çözümleyeceği uyuşmazlıklarda emsal oluşturacak bu Kararın, gerek Uluslararası Spor Hukuku ve gerekse Türk Spor Hukuku bakımından değerlendirilmesi, ayrıca genel hukuk kuralları çerçevesinde de incelenmesi gerekmektedir. Taraftar hareketlerinin sosyolojik ve psikolojik boyutu ise, çalışmanın kapsamına girmemektedir.