Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Tıbbi Hata Davalarında Bilirkişilik Uygulaması

Halide Savaş

Doktorluk ve dalları ile ilgili adli meseleler yani tıbbi hatalardan kaynaklanan uyuşmazlıklar; özellik arz eden, hâkimlik eğitimi ve bilgisi ile çözülmesi mümkün olmayan konular olduğundan, bu davalarda Yüksek Sağlık Şurası, Adli Tıp Kurumu, üniversiteler vb. kurumlardan uzman (bilirkişi) görüşü istenmesi Yargıtay ve Danıştay kararları ışığında ayrıntılı olarak incelenmiştir.

Tıbbi hata, Bilirkişilik, Yüksek Sağlık Şurası, Adli Tıp Kurumu

1- Tıbbi Hata Davalarında Bilirkişiye Başvurma ve Bu Konudaki Bilirkişi Kurumları

Ülkemizdeki hukuk uygulamasında karar mercii olan hâkim, yargılama sırasında her açıdan bağımsızdır. Ancak, hâkimlik bilgi ve eğitiminin yeterli olmadığı, tıbbi hata davaları gibi özellik arz eden konular hakkında karar verilmesi gerektiğinde; bu konunun uzmanlarından görüş isteyerek; gerekçeli, maddi olaya ve dosyadaki delillere uygun, tarafsız olan bilirkişi raporlarına göre karar verebilmektedir.2

Doktorluk ve dalları ile ilgili adli meseleler yani tıbbi hatalardan kaynaklanan uyuşmazlıklar da özellik arz eden, hâkimlik eğitimi ve bilgisi ile çözülmesi mümkün olmayan konular olduğundan, bu davalarda Yüksek Sağlık Şurası (YSŞ), Adli Tıp Kurumu, üniversiteler, hakem hastaneler, özel dal hastaneleri, uzmanlık dernekleri vb. kurumlardan uzman (bilirkişi) görüşü istenmektedir.

2- Yüksek Sağlık Şurası Başvurma Zorunluluğunun Bulunup Bulunmaması Sorunu

Ülkemizde mahkemeler, tıbbi hata davalarında gerekli görürlerse Yüksek Sağlık Şurasından görüş sormaktadırlar.