Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

e- Posta Takibi

Investigation on E-Mails

Ersan ŞEN

E-posta, insanların görüş alışverişinde bulunup bilgi paylaşması vasıtası olması sebebiyle de haberleşme hürriyetinin kapsamında kabul ve koruma görür. Bireyin e-posta üzerinden yaptığı görüşmeler, CMK m.134’de düzenlenen bilgisayar kütüklerinde arama, kopyalama ve elkoyma yoluyla takip edilemez. Çünkü e-posta, bilgisayarda duran sabit bilgi, veri ve program olmayıp, tümü ile Anayasa m.22 kapsamında değerlendirilmesi gereken haberleşme hürriyetinin bir kullanım şeklidir.

Elektronik Posta, Elektronik Haberleşme, Anayasa, Hukuk Devleti, Polis Devleti.

Electronic mail, as a mean of sharing information and exchanging ideas is accepted and protected under the concept of freedom of communication. Electronic mails of an individual cannot be the subject of protection measures such as search, copy and seizure under the scope of article 134 of Turkish Code of Criminal Procedure. Since electronic mails cannot be considered as stored data, information or software, it should be evaluated as a “usage” of freedom of communication guaranteed under Article 20 of the Turkish Constitution.

Electronic Mail, Electronic Communication, Constitution, State of Law, Police State.

GİRİŞ

“E-posta/e-mail” adı ile bilinen elektronik posta veya haberleşme yönteminin, adli maksatlı olarak Ceza Muhakemesi Kanunu m.135 ve idari, yani önleyici maksatlı olarak Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu ek m. 7 ile Jandarma Teşkilatı Kanunu ek m. 5 ve istihbarat, yani bilgi toplama amaçlı olarak Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu m. 6 uyarınca teknik takibi mümkün olabilmektedir.

E-posta, insanların görüş alışverişinde bulunup bilgi paylaşması vasıtası olması sebebiyle de haberleşme hürriyetinin kapsamında kabul ve koruma görür. Bireyin e-posta üzerinden yaptığı görüşmeler, CMK m. 134’de düzenlenen bilgisayar kütüklerinde arama, kopyalama ve elkoyma yoluyla takip edilemez. Çünkü e-posta, bilgisayarda duran sabit bilgi, veri ve program olmayıp, tümüyle Anayasa m. 22 kapsamında değerlendirilmesi gereken haberleşme hürriyetinin bir kullanım şeklidir.

Bireyin elektronik haberleşmesinin önleyici mahiyette, yani henüz suç işlenmeden Devletin Ülkesi ve Milleti ile bölünmez bütünlüğüne, Anayasa düzenine ve genel güvenliğe dair gerekli tedbirleri almak, emniyet ve asayişi sağlamak, bu amaçla da örgütlü uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti suçları ile suç örgütlerinin cebir-şiddete dayalı suçlarının ve Devletin güvenliğine karşı suçların işlenmesini engellemek amacıyla teknik takibi, yani izlenmesi, tespiti ve kayda alınması mümkündür.