Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Abd Federal Yüksek Mahkemesi’nin Araçlara GPS Takip Cihazı Takılmak Suretiyle Yapılan Aramalara İlişkin Kararı: United States V. Antoine Jones (565 U.s.-2012)

United States v. Antonie Jones (565 U.S.-2012), A Decision of the Supreme Court of the United States About Tracking the Vehicles By Installing a GPS Tracking Device on Them

Nurullah KARAKAŞ

United States v. Jones davasında tartışılan konu, kolluk birimleri tarafından davalının aracının kamuya açık yollardaki hareketleri ile ilgili olarak bilgi elde etmek amacıyla bu araca GPS takip cihazının takılmasının bir arama oluşturup oluşturmadığı hususudur. ABD Federal Yüksek Mahkemesi, GPS takip cihazının davalının aracına eklenmesinin ve bunun kullanılması suretiyle aracın hareketlerinin kamuya açık yollarda takibinin ABD Anayasasının Ek 4. maddesi anlamında bir arama oluşturduğuna karar vermiştir.

ABD Federal Yüksek Mahkemesinin United States v. Jones (2012) Kararı, Anayasanın Ek 4. Maddesi, Arama, GPS Takibi, Özel Hayatın Gizliliği Beklentisi, GPS Takip Cihazı Takmak Suretiyle İzleme ve Yer Tespiti.

In United States v. Jones, the discussed issue was that whether the attachment of the Global Positioning System (GPS) device to the defendant’s vehicle by police officers in order to obtain information about movements of defendant’s vehicle on public streets was a search. The Supreme Court held that attachment of GPS tracking device to defendant’s vehicle and subsequent use of that device to follow vehicle’s movements on public roads constitutes a search under Fourth Amendment (4th) of the Constitution.

United States v. Jones (2012), 4th (Fourth) Amendment, Search, GPS Tracking, Expectation of Privacy, Attachment of Tracking Device, Location Monitoring.

I. GİRİŞ

Bu kararda dava ve tartışma konusu olan husus, soruşturmada görevli kolluk birimlerinin GPS (Global Positioning System1) takip cihazı kullanmak suretiyle kişilere ait araçlar üzerinde hangi şartlarda ve ne dereceye kadar arama yapmaya yetkili olduklarını tespit etme hususudur.2 Olayda kolluk birimleri, davalının eşinin adına kayıtlı ve fakat davalının kullanımında olan araca GPS takip cihazı takarak mahkeme kararında belirtilen yer dışında ve takip süresini aşarak izleme yapmak suretiyle arama yapmışlardır. Bu şekilde gerçekleştirilen izleme veya takip yöntemlerinin kişilerin anayasal haklarını ihlal edip etmediği konusunda sorun yaşanmaktadır. Karşılaştırmalı hukuk açısından yardımcı ve faydalı olacağı kanaatiyle çeviri yapılmıştır.

II. KARARIN KISA ÖZETİ

Bu kararda; ABD Federal Yüksek Mahkemesince, davalının aracına GPS takip cihazı takmak suretiyle mahkeme kararında belirlenen yer ve süre dışında takip yapılmasının bir arama oluşturup oluşturmayacağı hususu ile davalının anayasal haklarını ihlal edip etmeyeceği hususu değerlendirilmiş ve bunun bir arama oluşturduğuna ve davalının anayasal haklarını ihlal ettiği sonucuna varılmıştır. Ancak aramayı gerçekleştiren kolluk birimlerine karşı tazminat ya da ceza davası açılıp açılmayacağı hususu belirtilmemiştir.

İlk derece mahkemesi olan Columbia Bölge Federal Mahkemesi (The District Court for the District of Columbia) aracın davalının evinin önünde park halinde olduğu süre içerisinde elde edilen GPS verilerinin delil olarak kabul edilemeyeceğine ve fakat aracın kamuya açık yerlerde bulunduğu zamanlarda, davalının makul bir özel hayatının gizliliği beklentisi olmadığından geriye kalan verilerin delil olarak kabul edilebilir olduğuna karar vermiş ve davalıyı suçlu bulmuştur.