Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İnternet Yoluyla İşlenen Suçlar ve Kişilik Hakları İhlalinin Engellenmesinde Yeni Düzenlemeler

Crimes Committed Through Internet and New Arrangements Preventing the Violation of Personal Rights

Necati MERAN

5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun, içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı, erişim sağlayıcı ve toplu kullanım sağlayıcıların sorumluluklarını belirtmek ve internet ortamında işlenen belirli suçlarla içerik, yer ve erişim sağlayıcılar üzerinden mücadeleye ilişkin esas ve usulleri düzenlemek amacıyla çıkarılmıştır.

Makalemizde, bu konuyla ilgili değişikliklere ve hukuk sistemine getirdiği yeni düzenlemelere ışık tutulmaya çalışılacaktır.

İnternet Suçları, Özel Hayatın Gizliliği, Erişim Sağlayıcı, İçerik Sağlayıcı, Yer Sağlayıcı, Erişimin Engellenmesi.

Regulation of Transmissions on the Internet Environment and Combating the Crimes Committed by Means of Such Publications Act no.5651 is enacted to a arrange the principles and procedures on the responsibilities of content providers, hosting providers, access providers and collective use providers and combating some crimes committed on the internet through the content, hosting and access providers.

In our article, it would be tried to enlightened the amendments on the subject and new regulations brought on our legal system.

Cyber Crimes, Violation of Privacy, Access Provider, Hosting Provider, Blocking the Access.

A. İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARDA SORUMLULUK

5651 sayılı Kanunun 3’üncü maddesi içerik, yer ve erişim sağlayıcılarına, 30 Kasım 2007 tarihli İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikle belirlenen esas ve usûller çerçevesinde tanıtıcı bilgilerini kendilerine ait internet ortamında kullanıcıların ulaşabileceği şekilde ve güncel olarak bulundurmakla yükümlü olmalarını öngörmektedir.

Yönetmeliğin 5’inci maddesine göre ticari veya ekonomik amaçlı içerik sağlayıcıları, yer sağlayıcıları ve erişim sağlayıcıları, tanıtıcı bilgilerini;

kendilerine ait internet ortamında, kullanıcıların ana sayfadan doğrudan ulaşabileceği şekilde ve iletişim başlığı altında, doğru, eksiksiz ve güncel olarak bulundurmakla yükümlüdür.