Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Beraat Eden Sanık Yararına Vekâlet Ücretine Hükmedilmesine İlişkin Tarife Hükmünün Kanunî Bir Dayanağı Bulunup Bulunmaması Sorunu

Zekeriya Yılmaz

13. 12. 2006 tarihli ve 26375 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak, aynı tarihte yürürlüğe giren Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin 13. maddesinin beşinci fıkrasında yer alan “Beraat eden ve kendisini vekil ile temsil ettiren sanık yararına Hazine aleyhine maktu avukatlık ücretine hükmedilir” şeklindeki hüküm ile bir taraftan, vekâlet sözleşmesinden kaynaklanan avukatlık ücretinin yargılama gideri sayılması amaçlanırken, diğer taraftan, hükmün düzenleniş şekline de bakıldığında, bu ücretin, dava sonunda “Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine” göre karşı tarafa (yani haksız çıkan tarafa) yüklenen avukatlık ücreti olarak öngörüldüğü ve böylece yargılama gideri sayılan avukatlık ücreti gibi değerlendirilmesini temin etme düşüncesine dayandırıldığı anlaşılmaktadır. Diğer yandan, böyle bir hükmün kanunî dayanağının bulunduğu da söylenemez.

Avukatlık Sözleşmesi, Avukatlık Ücreti, Yargılama Gideri, Zorunlu Müdafilik, Vekâlet, Beraat Eden Sanık, Tazminat Davası.

I- Genel Bilgi

Avukatlık ücreti, 4467 sayılı Kanunla yapılan değişiklikten önce Avukatlık Kanununun 163. maddesinde; “avukatın vekâlet hizmetine karşılık olan meblağı ifade eder” şeklinde tanımlanmakta iken 4667 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik sonrasında, ücretin tanımı 164. maddeye alınmış olup, bu maddenin birinci fıkrasında “avukatlık ücreti , avukatın hukuki yardımının karşılığı olan meblağı veya değeri ifade eder” hükmüne yer verilmiştir.

Avukatlık ücreti, avukatlık sözleşmesinden kaynaklanan avukatlık ücreti ve “Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine” göre karşı tarafa yüklenen avukatlık ücreti olarak ikiye ayrılır. Bunlardan ilki yargılama giderlerine dahil olmadığı halde, bir çok yargısal kararda vurgulandığı üzere dava sonunda haksız çıkan tarafa yüklenen ikinci tür avukatlık ücreti ise yargılama giderlerindendir. Gerçekten, Ceza Muhakemesi Kanununun 324/1. ve Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 423/6. maddeleri ile 17.11.1948 günlü ve 5/8 sayılı - 29.5.1957 günlü ve 4/16 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararlarına göre bu "vekâlet-avukatlık ücreti" yargılama giderlerinden sayılır. Bu nedenle, mahkemece diğer yargılama giderlerinde olduğu gibi avukatlık ücretine de, talep bulunmaksızın kendiliğinden (re’sen) hükmedilmesi gerekir.

Ceza muhakemesinde de vekâlet ücretine hükmedilebilmesi için, davada taraf durumunda bulunan kişinin kendisini bir avukatla temsil ettirmesi gereklidir. Avukatla temsil edilmeyen tarafın yararına avukatlık ücretine hükmedilemez.