Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ölüm Halinde Mirasçıların Yükümlülükleri ve Veraset ve İntikal Vergisinin Ödenmesi

The Obligations of Heirs in Case of Death and Paying the Inheritance and Transfer Tax

İmdat TÜRKAY

Ülkemizde büyük bir vatandaş kitlesini ilgilendiren veraset ve intikal vergisi, Türk Medenî Kanununun Miras Hukuku kısmı da dikkate alınmak suretiyle, Veraset İntikal Vergisi Kanununa göre tahsil edilmektedir. Veraset ve intikal vergisinin mükellefi miras, vasiyet ve miras mukavelesi gibi ölüme bağlı tasarruflar yani veraset yoluyla veya karşılıksız bir tarzda mal iktisap eden kişilerdir. Veraset yoluyla veya sair suretle mal iktisap edenler iktisap ettikleri malları, aksine bir düzenleme olmadığı sürece bir beyanname ile bildirmeye mecburdurlar. Beyanname her mükellef tarafından hisseleri oranında ayrı ayrı verilebileceği gibi bütün mirasçılarca müştereken de verilebilmektedir. Bu nedenle, ölüm halinde mirasçıların vergisel yükümlülükleri zamanında yerine getirmeleri cezai bir yaptırımla karşılaşmamaları için önemli hale gelmektedir.

Veraset, Ivazsız Intikal, Veraset Ilamı, Ölüm, Miras, Mirasçı, Mal, Gaiplik, Veraset ve Intikal Vergisi, Veraset ve Intikal Vergisi Beyannamesi, Istisnalar, Verginin Tahakkuku, Verginin Ödenmesi.

The Inheritance and Transfer Tax concerned a large citizen mass in our country, is collected according to the Inheritance and Transfer Tax Code by means of considering the part of Inheritance Law of Turkish Civil Code. The tax payer of Inheritance and Transfer Tax is the persons who acquire asset gratuitously or through the savings related to the death, in other words inheritance as heritage, will and inheritance contract. Those who acquire assets via inheritance or similar ways have to report the acquired assets with a declaration as long as there is no contrary regulation. It is possible that the declaration is submitted separately by each tax payer for their own shares or jointly by all the heirs. Therefore, it is important to fulfill their taxational responsibilities on time in order not to be exposed to penal sanction.

Inheritance, Donation, Determination of Heirship, Death, Heritage, Heir, Asset, Absence, Inheritance and Transfer Tax, Declaration of Inheritance and Transfer Tax, Exceptions, Tax Accrual, Paying Tax.

I. GİRİŞ

Vergi hukukunda vergiler çeşitli şekillerde sınıflandırılmakta olup, en yaygın olanları; kaynağına göre (gelir, harcama ve servet üzerinden), ekonomik faaliyetlere göre (dolaylı ve dolaysız vergiler) ve konusuna göre (spesifik vergiler ve advalorem vergileri) sınıflandırılmasıdır. Türk Vergi Sisteminde mevcut olan vergileri kaynağına göre sınıflandıracak olursak; gelir üzerinden alınan vergilere gelir ve kurumlar vergisini, harcamalar üzerinden alınan vergilere katma değer vergisini ve servet üzerinden alınan vergilere ise motorlu taşıtlar vergisi, emlak vergisi ve veraset ve intikal vergisini örnek gösterebiliriz.

Servet üzerinden alınan vergilerden biri olan Veraset ve İntikal Vergisinin uygulama alanı Türk vatandaşları ile Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında intikal eden mallar olduğundan, her vatandaşın yaşamı boyunca bir şekilde karşılaşacakları bir vergi türüdür. Zira, 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununa göre Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikali veraset ve intikal vergisine tabi bulunmaktadır. Bu nedenle, hiçbir zaman mükellef olmasa bile, insanların ailesinde gerçekleşen bir ölüm olayı sonucunda mirasçı durumunda kalması ve veraset ve intikal vergisine muhatap olması mümkün olabilmektedir.

Bu çalışmada, ölüm halinde mirasçıların sulh hukuk hâkimliğinden ve noterlerden veraset ilamı almaları (mirasçılık belgesi), ölüm olayını vergi dairesine bildirmeleri, ölenin intikal eden mal varlığı için veraset ve intikal vergisi beyannamesinin verilmesi ve tahakkuk eden verginin ödenmesi gibi konular Miras Hukuku ve 7338 sayılı Veraset İntikal Vergisi Kanunu1 hükümleri çerçevesinde incelenecektir.