Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İdari Yaptırımların Cezai Yaptırımlarla Karşılaştırılması

Comparison of Penal Sanctions with Administrative Sanctions

Ferhat YILDIZ

Günümüz dünyasında idarenin güçlenmesiyle birlikte, idarenin doğrudan, yargı kararına gerek duymadan, karar verip uygulayabildiği idari yaptırımlar önem kazanmıştır. Bu güçlenmenin ve idarenin toplumsal yaşamda yerinin artmasının bir sonucu olarak kabahatleri suç olmaktan çıkarma eğilimi dünyada ve ülkemizde gözlemlenmiştir.

Nitekim 5326 sayılı Kabahatler Kanunu bu eğilimin bir sonucu olarak kanunlaşmış ve bu eğilimi gerekçesinde açıkça barındırmıştır. Çalışmamızda kısaca yaptırım, idari yaptırım ve cezai yaptırım kavramları ele alınmış, iki yaptırım arasındaki farklar ve benzerlikler, iki yaptırımın özelliklerinden yola çıkılarak ortaya konulmaya çalışılmış, ayrıca kısaca kabahatleri suç olmaktan çıkarma eğilimi ayrı başlık altında ele alınmıştır. Son olarak ise asıl konumuz olan idari yaptırımlar ve cezai yaptırımlar arasındaki farklar ve benzerlikler, tespit edebildiğimiz hususlar ayrı başlıklar altında ele alarak vermeye çalışılmıştır.

İdari Yaptırım, Cezai Yaptırım, Suç Olmaktan Çıkarma Eğilimi, Kabahatler Kanunu.

In today’s world with the administration gaining power, the administrative sanctions decided and exercised directly by the administration without the need of a court decision become important. As a result of such an empowerment and the increasing ground of the administration in social life, decriminalization tendency is observed in the world and in our country.

Hence, the Misdemeanor Act no.5326 is enacted as result of such tendency and hold this tendency in his preamble. In our study, sanction, administrative sanction and penal sanction concepts are handled briefly, differences and similarities between two sanctions are put forth by referencing those two sanctions’ characteristics, moreover decriminalization tendency is analyzed briefly under a different heading. Lastly, differences, similarities and points determined between administrative and penal sanctions which is our main focus are dealt under different headings.

Administrative Sanctions, Penal Sanctions, Decriminalization Tendency, Misdemeanor Law.

GİRİŞ

Günümüz dünyasında idarenin güçlenmesiyle birlikte, idarenin doğrudan, yargı kararına gerek duymadan, karar verip uygulayabildiği idari yaptırımlar önem kazanmıştır. Bu güçlenmenin ve idarenin toplumsal yaşamda yerinin artmasının bir sonucu olarak kabahatleri suç olmaktan çıkarma eğilimi dünyada ve ülkemizde gözlemlenmiştir. Nitekim 5326 sayılı Kabahatler Kanunu bu eğilimin bir sonucu olarak kanunlaşmış ve bu eğilimi gerekçesinde açıkça barındırmıştır.

Bahsettiğimiz yükselen eğilim sonucunda, idari yaptırımlarla, cezai yaptırımların farklılıkları ve benzerlikleri ayrı bir önem kazanmıştır. Zira bir kanuni değişiklikle suç olmaktan çıkarılıp kabahat haline getirilen fiillerin varlığı karşısında bu iki yaptırımın arasındaki farkların ve benzerliklerin belirlenmesi gerekmektedir.

Bu amaçla hazırladığım çalışmamın birinci bölümünde; kısaca yaptırım, idari yaptırım ve cezai yaptırım kavramları ele alınacak olup, bu başlıklar altında idari ve cezai yaptırımın özellikleri, nitelikleri hakkında bilgi verilmeyecektir. Zira daha sonra iki yaptırım arasındaki farklar ve benzerlikler, iki yaptırımın özelliklerinden yola çıkılarak ortaya konulmaya çalışılacaktır. İlk bölümde ayrıca, kısaca kabahatleri suç olmaktan çıkarma eğilimi ayrı başlık altında ele alınacaktır.