Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Bilişim Suçları ve Etkin Mücadele Yöntemleri

Cybercrime and Effective Fighting Procedures

Servet YETİM

Bilişim sektörünün lokomotifi olan internet, doğası gereği sınırları tanımlanamayan, kuralları konamayan demokratik, biraz da anarşik bir platform olup, kullanıcısına kendisini ve düşüncesini serbestçe ve kimliğini ortaya koymadan ifade etme hürriyetini verirken, suçlular da aynı avantajları kullanarak sınırları aşan bilişim suçlarını işlemeye başlamışlardır. Sınırları aşan bu suçlarla mücadele için ülkelerarası işbirliğine ve büyük bir gayrete ihtiyaç vardır, bu mücadelenin kaybı dijital karadeliğin başlangıcı olacaktır.

Bilişim Suçu, Siber-Suç/Savaş/Terör, Evrensel Yargılama Yetkisi, Uluslararası İşbirliği, Suçluların İadesi, 7/24 İrtibat Noktası.

Internet which is the main engine of IT sector, is a platform which is boundless by nature, impossible to set rules, democratic but in some kind anarchic, when is giving freedom to his users to express himself and his opinions freely and without revealing his identity, criminals commit transboundry cybercrimes by using the same advantages too. To fight against those transboundry crimes it is necessary to establish intercountry cooperation and enormous effort and to lose this war will be the beginning of the digital black hole.

Cybercrime, Cybercrime/War/Terror, Universal Jurisdiction, International Cooperation, Extradition, 24/7 Contact Point.

GİRİŞ

Özellikle 21. yüzyılın başından itibaren bilgisayar teknolojilerinin hızlıca gelişmesiyle, devletler her türlü kamu hizmetini bu sistemler üzerinden yürütmeye başlamışlardır. Hastaneler, enerji santralleri, içme suyu sistemleri, trafik kontrol ve koordinasyon sistemleri, demiryolu taşımacılığı yönetimi, uçakların ve gemilerin otokontrolü (otopilot) sistemleri, her türlü haberleşme, ülke güvenliğinin sağlanması, istihbarat bilgilerinin tutulması başta olmak üzere birçok kamu hizmeti bilişim teknolojileri kullanılarak yürütülmektedir. Aynı zamanda bilişim sistemlerinin ticaret hacmi üzerindeki payı özellikle son yıllarda hızla yükselmeye başlamıştır. Vatandaşlar ise haberleşmenin ve sosyalleşmenin her türlüsünü bu sistemler üzerinden yürütmeye başlamışlardır. Yakın bir zamanda birçok alanda bilişim sistemleri tekel oluşturacaktır.

Bilişim sektörünün ana unsuru olan internet, doğası gereği sınırları tanımlanamayan, kuralları konamayan demokratik, biraz da anarşik bir platform olup, her vatandaşa kendisini ve düşüncesini serbestçe ve kimliğini ortaya koymadan ifade etme hürriyeti tanımaktadır. İnternet üzerinden gerçekleştirilen faaliyetler çok az maliyet gerektirir ve her zaman erişimi çok kolaydır.

İnternet; akıllı diye tabir edilen cihazların birbirine bağlanması olarak tarif edildiğinde sanal ortamda makinelerin koordinasyonu, haberleşmesi, bilgi paylaşımları mümkün hale gelmektedir. İnternetin yaygın kullanımını fırsat bilen kötü niyetli kişiler ise interneti suç işleme ya da işlenen suçların delillerinin gizlenmesi için kullanmaya başlamışlardır. Bu çalışmada, bilişim suçları ile mücadelede yaşanan temel sorunlar ve çözüm önerileri tartışılacaktır.