Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İflas Ertelemesi Tedbirlerinin 
İşçi Alacaklarına Etkisi

Effects of Bankruptcy Adjournment Injunctions on Employees’ Claims

Efrail AYDEMİR

Borca batık olup da iflas halinde bulunan bir sermaye şirketinin veya kooperatifin, sunulacak projeye göre durumunun iyileştirilebileceğine kanaat getirildiği takdirde, hakkında iflasın ertelenmesine karar verilebileceği ve tedbir yoluyla hakkında başlatılmış olan icra takiplerinin duracağı ve yeni bir takip başlatılamayacağı yasal düzenleme gereğidir.

Ancak, hakkında erteleme kararı verilen borçludan, alacaklı olan işçilerin alacakları, bu kuralın ayrık hali olup, koşulların varlığı halinde söz konusu alacaklar, öncelikli nitelik kazanır ve erteleme tedbirinin dışında kalır. Bu incelemede, işçi alacaklarının erteleme tedbiri dışında kalabilmesinde, ölçüt olarak aranan yasal koşulların mahiyeti irdelenecektir.

İflasın Ertelenmesi, Erteleme Önlemleri, İşçi Alacakları, Öncelikli Alacaklar, Alacağın Tahakkuku, Önceki Bir Yıl Zaman Dilimi, Erteleme Süreci, İhtiyati Tedbir ve Erteleme Tedbiri, Takibin Iptali ve Takibin Durması.

It is arranged by law that when a corporation or cooperative in bankruptcy situation due to be deeply in debt presents a project to persuade the court to achieve better results from bankrupted situation, postponement of bankruptcy can be decided, execution proceedings opened through injunction would be ceased and a new execution proceeding cannot be opened.

But employees’ claims from the one who is ruled to the postponement of the bankruptcy is a separate case and when suitable conditions are present, those aforesaid claims obtain the priority and remain out of this postponement injunction. In this study, legal conditions which are sought as a criteria to leave the employees’ claims out of the postponement injunction will be analyzed.

Bankruptcy Adjournment, Adjournment Injunctions, Employees’ Claims, Priority Claims, Accrual of Claim, Previous One Year Time Period, Postponement Procedure, Preliminary Injunction and Postponement Injunction, Cancellation and Cessation of Execution Proceedings.

İFLASIN ERTLENMESİYLE İLGİLİ TEDBİRLER

Alacağın kendiliğinden hak alma yoluyla elde edilmesine yasalarımızda izin verilmemiştir. Buna yalnızca devlet erki yetkili kılınmıştır. Alacağı istem hakkı ve duruma göre başlangıçtaki icra ya da iflas yöntemini seçme alacaklıya aittir. İcra takibinin tikel oluşuna karşın, iflas yöntemi tümeldir. Birisinde, ancak icra takibi yapmış olanlar yararlanabilirlerken, tümel nitelikli iflasta, takip yapmamış olan alacaklılar da bu haktan yararlanırlar.

Bu ayrıma değinildikten sonra bundan sonra sadece iflas takibi ve onun özel bir versiyonu olan iflas ertelemesi ile bundan dolayı verilen tedbirlerin işçi alacaklarına etkisi üzerinde durulacaktır.

a) Türk Ticaret Kanunu ile İcra ve İflâs Kanununda, ilgili sermaye şirketi yönetim kurulunun ya da alacaklılardan birinin başvurusu üzerine; borca batıklılık durumunun saptanması ve sunulan projeye göre iyileşmenin mümkün olabileceği kanısına varılması halinde, bu koşullara bağlı olarak şirket hakkındaki iflasın bir yıl süre ile ertelenmesi ve hem alacaklıların haklarının hem de şirketin malvarlığının korunması amacıyla gerekli önlemlerin alınacağı yolunda gereken düzenleme yapılmış bulunmaktadır.