Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Satıcılar Hesabı

Rüknettin Kumkale

1- Giriş

“Satıcılar Hesabı” Muhasebe Sistemi Uygulama Tebliğinde "İşletmenin faaliyet konusu ile ilgili her türlü mal ve hizmet alımlarından kaynaklanan senetsiz borçların izlendiği hesaptır. Ortaklar, ana kuruluş, iştirakler ve bağlı ortaklıklara olan senetsiz ticari borçların bilanço dipnotlarında gösterilmesi gerekir." şeklinde açıklanmaktadır. Satıcılar Hesabı 320 numara ile takip edilir.

“320. Satıcılar Hesabı”na Senetsiz borcun doğması, diğer bir anlatımla satıcının açık olarak kesmiş olduğu faturanın tahakkuku ile, tahakkuk eden tutar bu hesaba alacak, cari hesabın bedelinin bir kısmının veya tamamının ödenmesi halinde, ödenen bedel borç kaydedilir.

“320. Satıcılar Hesabı” pasif karakterli bir hesaptır. Bu özelliği ile satıcılar hesabının daima alacak bakiyesi vermesi gerekmektedir. Ancak “Satıcılar Hesabı” içinde izlenen bir satıcı, işletme ile aynı zamanda müşteri (alıcı) pozisyonunda da münasebet içinde bulunabilir. Bu durumda, “320. Satıcılar Hesabı” içinde izlenmekte olan bir hesap borç bakiyesi verebilir. Böyle bir durumla karşılaşılması halinde borç bakiyesi veren hesabın “120. Alıcılar Hesabı”na devir edilmesi gerekmektedir.