Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

HAGB Kararlarının Bireysel Başvuru Hakkına Etkileri

Effects of Deferment of the Announcement of the Verdict Decisions on the Right of Individual Application

Coşkun ÖZBUDAK

Makalede, Anayasa Mahkemesinin, HAGB kararlarının etkilerini ve sonuçlarını bireysel başvuruların kabul edilebilirlik ve ihlal incelemesi kapsamında nasıl değerlendirdiği, bugüne kadar bu kapsamda verilmiş kararlar üzerinden incelenecektir.

Anayasa Mahkemesi, Bireysel Başvuru, Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması, Mahkûmiyet Hükmü, Masumiyet, İfade ve Basın Özgürlüğü, Demokratik Toplum, Müdahale, Meşruluk, Gereklilik, Ölçülülük.

In this article, the effects and consequences of Constitutional Court decisions on Deferment of the Announcement of the Verdict (DAVD) will be reviewed within the scope of how the acceptability and violation examination of individual applications are evaluated through the decisions ruled in this context till now.

Constitutional Court, Individual Application, Deferment of the Announcement of the Verdict, Condemnation Ruling, Innocence, Freedom of Expression and Press, Democratic Society, Intervention, Legitimacy, Necessity, Proportionality.

1. GİRİŞ

Bilindiği üzere “Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması” (HAGB) kurumu hukuk sistemimize ilk olarak 03.07.2005 tarihli ve 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunuyla girmiştir. Anılan Yasayla, çocuklar hakkında uygulanan kurum, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun (CMK) 231’inci maddesinin 5560 sayılı Yasayla değiştirilmesi suretiyle tüm sanıklar için uygulanabilir hale getirilmiştir.1

CMK’nın 231’inci maddesinin beşinci fıkrasına göre: “Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, kurulan hükmün sanık hakkında bir hukukî sonuç doğurmamasını ifade eder.” Yasanın bu hükmüne, hükmün gerekçesine ve yüksek yargı organlarının yasakoyucunun üretim hatasını tamir amaçlı içtihatlarına rağmen, HAGB kararları uygulamada birçok hukuki sonuca yol açmaya devam etmektedir. Bu yönüyle HAGB kurumu, “Duran” adlı afacan bir çocuk gibidir.

HAGB kararları son olarak, 23.09.2012 tarihinden itibaren kullanılmaya başlanan “Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru” kapsamında uygulama konusu olmuş ve kaçınılmaz şekilde bu alanda da hukuki sonuçlar doğurmaya başlamıştır.