Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Meslek Kurallarında Avukatın Sır Saklama Yükümlülüğü

Mikdad Lamih Çelik

Çalışmamızda Avukatlık Meslek Kurallarında yer alan “Avukatın sır saklama yükümlülüğü” konusunu açıklamak için varsa benzer Avrupa Birliği Meslek Kuralına, kanun maddelerine ve Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu Kararlarının konuya açıklık getiren kısmına yer verdik.

Meslek Kuralları, Sır Saklama Yükümlülüğü, Süresizlik, Avukatın Tanıklığı, Özeldir Kaydı Taşıyan Yazışmalar.

Avukat lar, Türkiye Barolar Birliğince kabul olunan meslek dayanışma ve düzen gereklerine uygun davranmak zorundadır (Meslek Kuralı m. 11). Serbest bir irade sonucu ortaya çıkan meslek kuralları, bir toplum yaşamı için vazgeçilmez olarak kabul edilen avukatlık mesleğinin en iyi şekilde çalışmasını garanti altına alır. Bu kurallara uyulmaması avukat açısından bir disiplin cezasına çarptırılmakla sonuçlanır (AB Meslek Kuralı1 m. 1. 2. 1). Avukatlar, müvekkillerinin haklarını korurken ve adaletin gerçekleşmesine çalışırken, ulusal ve uluslararası hukuk normlarını işletmiş olurlar; hukuka ve hukukçuluk mesleğinin kabul görmüş standartlarına ve ahlaki kurallarına uygun biçimde serbestçe ve özenle hareket ederler (Havana Kuralları m. 14). Avukatlar haklarını kullanırken, her zaman hukuka ve hukuk mesleğinin kabul görmüş standartlarına ve mesleki ahlak kurallarına uygun davranırlar (Havana Kuralları m. 23). Buna paralel olarak Avukatlık Kanunu şu düzenlemeleri ihdas etmiştir “Avukatlar, yüklendikleri görevleri bu görevin kutsallığına yakışır bir şekilde özen, doğruluk ve onur içinde yerine getirmek ve avukatlık unvanının gerektirdiği saygı ve güvene uygun biçimde davranmak ve Türkiye Barolar Birliğince belirlenen meslek kurallarına uymakla yükümlüdürler.” (Av. K. m. 34); “Stajyerler, meslek kurallarına ve yönetmeliklerde belirlenen esaslara uymak zorundadırlar(Av. K. m. 23);Avukatlık onuruna, düzen ve gelenekleri ile meslek kurallarına uymayan eylem ve davranışlarda bulunanlarla, mesleki çalışmada görevlerini yapmayan veya görevinin gerektirdiği dürüstlüğe uygun şekilde davranmayanlara ...” disiplin cezası verileceği belirtilmiştir. (Av. K. m. 134).

Meslek kurallarının bir bölümü Avukatlık Kanununda gösterilmiştir. Bir bölüm meslek kuralları ise Yasanın 117. maddesinin 7 no.lu bendi uyarınca Türkiye Barolar Birliğinin 8–9 Ocak 1971 tarihli IV. Genel Kurul toplantısında kabul edilmiş ve yine Kanunun 50. maddesi hükmüne göre TBB Bülteninin 26.1.1971 tarihli 5. sayısında yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Türkiye Barolar Birliğinin ve baroların, meslek kurallarını tüm avukatlara ayrı ayrı tebliğ etmesi gibi görevleri ve yükümlülükleri yoktur. Türkiye Barolar Birliği genel kurulu tutanaklarına geçen, tüm barolara bildirilen ve muhtelif şekillerde kitap halinde de yayınlanan bu kuralları avukatlar bilmek zorundadır. Avukatlık yasasında bu kuralların “uyulması zorunlu” kurallar olduğu açıkça belirtildiğinden meslek kurallarına uygun davranmayan avukatlara disiplin cezası uygulanır2.

“Baroların çalışmalarını ortak amaca ulaşacak şekilde tasarlamak, mesleğin gelişmesini sağlamak, mensuplarının genel menfaatlerini ve mesleğin ahlak, düzen ve geleneklerini korumak, bunun yanında Türkiye Barolarını ve mensuplarını birbirine tanıtarak aralarındaki meslek bağını kuvvetlendirmek gibi temel görevleri olan Türkiye Barolar Birliği'nin yetkili organlarınca alınan ve yasaların avukatlara tanıdığı hakların gerçekleşmesinde, yüklendiği görevleri tam ve eksiksiz olarak onurlu bir şekilde yerine getirilmesini sağlamak amacıyla meslek kuralları oluşturulmuştur.” (Danıştay 8. D E. 2004/2527 K. 2006/3819 T. 20. 10. 2006)