Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Etik ve Hukuk İlişkisi Bağlamında Estetik Tıbbi Müdahaleler ve Cezai Sorumluluk

In the Context of Ethics and Legal Relation Aesthetic Medical Interventions and Penal Liability

Hasan Tahsin GÖKCAN

Estetik tıbbi müdahale; kişilerin doğuştan ya da sonradan meydana gelen nedenlerle, fiziksel görünümlerinde anatomik yapıya veya beğeniye uygun değişiklik yapılmasını amaçlayan tıbbi girişimdir. Tıbbi girişimde, etik ilkelere ve hukuk kurallarına riayet edilmesi gerekmektedir. Estetik tıbbi müdahalelerin tıp etiğine ve tıp biliminin ve mesleğinin gereklerine uygun olarak gerçekleştirilmemesi, etik ilkelerin ve hukuk düzeninin ihlali anlamına gelmekte ve sorumluluğa neden olmaktadır. 

Estetik Tıbbi Müdahale, Tıp Etiği, Tıbbi Müdahaleler ve Cezai Sorumluluk, Komplikasyon, Özel Hayatın Gizliliğini İhlal, Sırrın İfşaası, Hekimlerin Cezai Sorumluluğu, Üstlenme Kusuru, Tıp Biliminin Verileri.

Aesthetic medical intervention is an attempt aiming to make a change for the reasons coming from birth or afterwards in physical appearance appropriate for anatomical structure or individual liking. In medical interventions it should be required to comply with ethical principles and legal rules. Not to practicing aesthetic medical interventions in compliance with medical ethic and necessities of medical science and profession means violation of ethical principles and legal order and cause to liability.

Aesthetic Medical Intervention, Medical Ethics, Medical Interventions and Penal Liabilities, Complication, Violating the Privacy of an Individual, Revelation of a Secret, Penal Liability of Physicians, Commitment Fault, Medical Science Data.

I. GİRİŞ

İnsanlar sosyal bir varlık olarak toplum halinde yaşar ve hayatın her anında sosyal ilişkiler içerisindedir. Toplum halinde yaşamanın gereği olarak insan, ‘sosyal düzen kuralları’ çerçevesinde yaşar. Sosyal düzen kuralları; din, ahlak, etik, görgü ve hukuk kurallarından oluşur.1

Etik; insan davranışlarının dayandığı ahlaki ilkeler bütününü inceler. Yine etik, insan davranışını “iyi/doğru” ve “kötü/yanlış” şeklinde değer yargısına tabi tutar.

Hukuk; adaleti gerçekleştirmeyi ve böylece toplumsal düzeni ve barışı sağlamayı amaç edinir.2 Hukuk, davranışları, “norma uygun ve aykırı olanlar” şeklinde değerlendirir. Ancak hukuk kuralları da bazı etik ilkeleri temel alır.