Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Akaryakıt Ödeme Kaydedici Cihaz Kayıtlarının Yasa Dışı Silinmesi ve/veya Değiştirilmesi Fiilinin VUK m.359 Kapsamında Değerlendirilmesi

Fuel Payment Recorder Device Legal Deletion and/or Change of Records Evaluation of the Actuator Under VUK m.359

Ersan ŞEN, Samet YÜCEL

Küresel düzeyde yaşanan teknolojik gelişmelere paralel olarak bireylerin gerek kendi aralarındaki gerekse de toplulukla aralarındaki iş ve işlemlerinde dijital bir dönüşüm içinde olduğu görülmektedir. Bu durum hayatın birçok alanında yaygın bir şekilde gözlemlenmektedir. Toplumsal ve iktisadi ilişkilerin birçoğunun dijital ortamlar üzerinden gerçekleşmesi ile birlikte sözkonusu ilişkilerden doğan yükümlülüklerin de bu doğrultuda yerine getirilmesi gerekmektedir. Çalışmamızın konusu oluşturan ödeme kaydedici cihazlar da dijitalleşen dünyanın sunmuş olduğu yeniliklerden bir tanesi olarak ortaya çıkmaktadır. Ancak şunu belirtmeliyiz ki, dünyanın dijitalleşme hızı karşısında yapılan yasal düzenlemeler bu hıza paralel bir şekilde gelişim gösterememektedir. Bu nedenle, dijital araç ve gereçlerin hukuki düzlemdeki konumuna ilişkin düzenlemelerde ve uygulamalarda zaman zaman ihtilaf konusu hususlar oluşabilmektedir. Çalışmamızda ödeme kaydedici cihazlar kullanılmak suretiyle üretilen belgelerin 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun “Kaçakçılık Suçları ve Cezaları” başlıklı 359. maddesinde düzenlenen vergi kaçakçılığı suçu karşısındaki durumu değerlendirilmiş olup, bu durum hukukun temel ilke ve esasları bağlamında ele alınmıştır.

Ödeme Kaydedici Cihaz, Vergi Usul Kanunu, Vergi Kaçakçılığı Suçu, Kaçakçılık Suçu.

Jel Sınıflandırması Kodları

H26, K24, K14.

In parallel with the technological developments experienced at the global level, it is seen that individuals are in a digital transformation in their business and transactions between themselves and with the community. This situation is widely observed in many areas of life. As many of the social and economic relations are realized through digital media, the obligations arising from these relations should be fulfilled in this direction. Payment recording devices, which are the subject of our study, also emerge as one of the innovations offered by the digitalizing world. However, we should state that the legal regulations made against the digitalization speed of the world cannot develop in parallel with this speed. For this reason, disputes may arise from time to time in the regulations and practices regarding the position of digital tools and equipment at the legal level. In our study, the situation of the documents produced by using payment recording devices against tax evasion, which is regulated in article 359 of the Tax Procedure Law No. 213, “Smuggling Crimes and Penalties”, has been evaluated and the aforementioned situation has been discussed in the context of the basic principles and principles of the law.

Payment Recorder Device, Tax Procedure Law, Smuggling Crime.

JEL Classification Codes