Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Son “Demokratikleşme Paketi”ne Hızlı Bir Bakış

Yerel seçimlere sayılı günler kalmışken yeni bir “Demokratikleşme Paketimiz” daha oldu. 2.3.2014 tarihli ve 6529 sayılı Temel Hak ve Hürriyetlerin Geliştirilmesi Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 13.3.2014 tarihli ve 28940 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Anayasanın 67’nci maddesinin, “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz.” hükmünü anımsatarak, adı oldukça iddialı bu Kanunla yapılan değişiklikleri, konuyu fazla uzatmadan, eski ve yeni biçimlerle ve kısa notlarla sıralayalım.

1. SEÇİMLERİN TEMEL HÜKÜMLERİ VE SEÇMEN KÜTÜKLERİ HAKKINDA KANUN

58’inci maddesinin “Propaganda yayınlarına ilişkin yasaklar” olan başlığı, “Propaganda yayınlarına ilişkin yasaklar ve propagandada kullanılacak dil:”; “Siyasi partiler ve adayların yapacakları propagandalarda Türkçe kullanılması esastır.” olan ikinci fıkrası, “Siyasi partiler ve adaylar tarafından yapılacak her türlü propaganda, Türkçe’nin yanı sıra farklı dil ve lehçelerde de yapılabilir.” olarak değiştirildi.