Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Anonim Ortaklıkların Genel Kurullarında Birikimli Oy Kullanımı (I)

Serdar Karababa

Mevzuatımıza yeni girmiş olan anonim ortaklıkların genel kurullarında “birikimli oy kullanma” kavramı mukayeseli olarak tarihi gelişimi ile birlikte örneklerle anlatılmaya çalışılmıştır.

Anonim Ortaklıklar, Birikimli Oy, Azınlık, Pay Sahipleri, Oy Hakkı, Birikimli Oyun Kullanma Hakkı.

I- Genel Olarak

Sermaye ortaklıkları arasında en önemlisi kabul edilen anonim ortaklıklar ın idaresine ilişkin önem, genel kurulun pay sahipleri arasındaki çıkar ve menfaat çekişmelerinin arenası olması sonucunu doğurmaktadır. Gerçekten de üst - organ1 (İsviçre Borçlar Kanunu m. 698) sıfatıyla ortaklığın idaresine, mevcudiyetine ve kişiliğine ilişkin önemli kararların alındığı genel kurul birbirini tanımayan birçok pay sahibinden oluştuğundan ortaklıkta söz sahibi olunması bakımından konu hayli ehemmiyetlidir.

Kapalı ortaklıklarda esas sermayenin 1/10’unu (Türk Ticaret Kanunu m. 366) ve halka açık anonim ortaklıklar da da 1/20’sini (Sermaye Piyasası Kanunu m. 11 f. 8) veya esas sözleşmede öngörülmesi kaydıyla daha az bir miktarını temsil eden azınlık (azlık da denmektedir) pay sahipleri yönetime katılma ve ortaklığı denetleme açısından Türk Ortaklıklar Hukukunda kanunen bir takım haklara sahiptir. (Türk Ticaret Kanunu m. 341, 348, 356, 359, 366, 367, 377). Yönetime katılma sorunu açısından azınlık pay sahipleri ile çoğunluk pay sahipleri arasında sürekli bir çatışma vardır.

Bu açıdan bakıldığında ortaklıkta pay sahibinin temsile ilişkin hüküm ve esaslarla yönetime katılması ve Yönetim Kurulu - Genel Kurul ilişkisi ön plana çıkmaktadır. Yönetim Kurulu, pay sahiplerinin genel kurula katılması ve oy kullanmaları için kanunen birtakım yetki ve mükellefiyetlerle donatılmıştır. İcra organı olarak tabiri caizse ortaklığın eli ayağı olan yönetim kurulunda temsilin önemi, bir takım hukuki kavram ve uygulamaların yaratılmasına sebebiyet vermiştir.