Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kanun Yararına Bozma Yoluna Gidilebilecek/Gidilemeyecek
 Durumlar

Erhan GÜNAY

Temyiz edilmeden kesinleşen yerel mahkemenin her kararına karşı kanun yararına bozma yasa yoluna başvurulamaz. Uygulamada, karar içeriğindeki yasaya aykırılık türüne ve niteliğine dikkat etmeden başvuru yapıldığı gözlenmektedir. Adalet Bakanlığınca bu türlü başvurular yoğun biçimde geri çevrilmektedir. Makalede, hangi türdeki ve düzeydeki yasaya aykırılığın kanun yararına bozmaya konu edilebileceğini, uygulamaya yönelik biçimde pratikleştirilerek ifade edilmiştir. Böylece gereksiz başvuruların önlenmesi amaçlanmıştır.

Kanun Yararına Bozma Yoluna Gidilebilecek/Gidilemeyecek Durumlar, Kanun Yararına Bozma Da Duraksama Yaratan Durumlar.

1. KANUN YARARINA BOZMA YOLUNA GİDİLEBİLECEK DURUMLAR

Ne var ki, var olan kanıtların farklı değerlendirilmesinden ibaret bir çekişme söz konusu olduğunda, KYB yoluna başvurma olanağı bulunmamaktadır.

Keza, suçun unsurlarının oluşmadığı, suçun nitelendirilmesindeki yanılgı yönüyle kanun yararına bozma yoluna gidilebilir.

Usul ve esas bakımından hükme etkili olabilecek hukuka aykırılık niteliğinde olmayan usul hataları nedeniyle kanun yararına bozma yoluna başvurulamaz. Örneğin tutanak sayfalarındaki hâkim veya kâtip imza eksikliği hususu, temyiz yoluyla hükmün şeklen bozulmasını gerektirmekte ise de, bu işlem, eksikliğim tamamlanması olanağı kaybedilmemiş işlerde temyiz yönüyle söz konusu olmaktadır. Oysa imza eksikliği nedeniyle kanun yararına bozma istemine konu edilen hüküm kesinleşmiştir. Duruşma tutanağının hükme tesir edebilecek şekilde gerçeğe aykırılığı iddia edilirse bu hal, yargılamanın yenilenmesi nedeni olmak gerekir.