Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İhtiyati Tedbire İlişkin Kararlar Tek Başına Temyiz Edilebilir mi?

Coşkun ÖZBUDAK

Makalede, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) ve yargı uygulaması kapsamında, ihtiyati tedbir talebine ilişkin kararların temyize açık olup olmadığı ve temyiz edilebilme koşulları incelenmiştir.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Geçici Hukuki Koruma, Ihtiyati Tedbir, Kanun Yolu, Itiraz, Istinaf, Temyiz, Hukuki Dinlenilme Hakkı, Ara Karar, Nihai Karar.

In the article, within the scope of the Civil Procedure Act no. 6100 and trial practice, if the interim injunction request decisions are suitable to appeal and the conditions to be appealed are reviewed.

Civil Procedure Act, Temporary Legal Protection, Interim Injunction, Legal Remedy, Objection, Appeal, Cassation, Right to be Paid Attention, Interlocutory Decree, Final Decision.

1. GİRİŞ

Hak arayan kişilerin mahkemeye başvurarak hukuksal koruma isteminde bulunmaları “dava” olarak tezahür eder. Dava (yargılama) kesin hükümle sonuçlandığından, davacı ile davalı arasındaki uyuşmazlıkta, hukuksal koruma talebi kesin şekilde karşılanmış olur. Bu nedenle dava, “kesin hukuki koruma” olarak da adlandırılır.1

Yargılama ciddi bir tahkikatı gerekli kıldığından, bir davada sonuca varılması, az ya da çok bir zaman alır. İşte bu nedenle, mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağı ya da tamamen imkânsız hale geleceği veya gecikme sebebiyle bir sakınca yahut ciddi bir zarar doğacağından endişe edilmesi hallerinde, bir geçici hukuki korumaya ihtiyaç duyulabilir. İhtiyati tedbir hukuk yargılamasında başvurulan başlıca geçici hukuki koruma yoludur.

Anayasa yargısında “yürürlüğün durdurulması”, idari yargılamada da “yürütmenin durdurulması, bu yargısal yollarda başvurulan geçici hukuki koruma tedbirleridir.