Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Boşanma Halinde, Maddi Manevi Tazminata Faiz Yürütülmesi

Alperen CARUS

Boşanma halinde maddi ve manevi tazminata hangi andan itibaren faiz yürütüleceği, boşanma davasının fer’i veya müstakil dava olarak açılması halleri de belirtilerek anlatılmakta ve tazminatlara hangi faiz türü ve oranların uygulanacağı makalenin konusunu teşkil etmektedir.

Boşanma, Maddi ve Manevi Tazminat, Faiz, Kesinleşme, Faiz Türü ve Oranı.

A- Giriş

Bilindiği gibi, boşanma halinde şartları oluşmuşsa, talep eden taraf lehine Türk Medeni Kanunu madde 174/1 gereği maddi, madde 174/2 gereği manevi tazminata hükmedilebilmektedir. Maddi ve manevi tazminat talebi açılan boşanma davası içinde ve onun fer’isi olarak ayrıca harç ödenmeksizin davanın bitimine kadar her aşamada yapılabildiği gibi1, boşanma davasının sona ermesinden sonra ayrı ve müstakil bir dava olarak da açılabilmektedir.

Ancak Türk Medeni Kanunu madde 178 gereği “Evliliğin boşanma sebebiyle sona ermesinden doğan dava hakları boşanma hükmünün kesinleşmesinin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar”. Bu sebeple boşanma davası dışında açılacak maddi ve manevi tazminat davaları da mutlaka boşanma kararının kesinleşmesinden sonra başlayan bu bir yıllık zamanaşımı süresi içinde açılmalıdır. Bu dava nispi harca tabi olacak ve dava sonunda karar verilen tazminat üzerinden nispi vekalet ücreti takdir edilecektir. Bu yönü ile boşanma davası içinde ve onun fer’isi olarak talep edilen tazminattan farklılık arzetmektedir.

B- Boşanma Sebebine Dayanan Maddi ve Manevi Tazminata Faiz Yürütülmesi

Gerek boşanma davası ile birlikte ve bu davanın fer’isi niteliğindeki maddi manevi tazminat taleplerine, gerekse müstakil olarak boşanma hükmünün kesinleşmesinden sonra açılan boşanma sebebi ile maddi ve manevi tazminata faiz yürütülebilmesi için öncelikle tarafların bu konu ile ilgili yani faiz yürütülmesi ile ilgili; bir taleplerinin olması gerekmektedir. “Faiz talebi yokken hükmedilemez.”