Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İş Koşullarında Değişiklik Nedeniyle İş Sözleşmesinin Feshi

Cumhur Sinan ÖZDEMİR

İş sözleşmesinin esaslı unsurları olan işçinin iş görme borcu ile bunun karşılığında işverenin ücret ödeme borcu, iş koşulları nın en önemlileridir. İşin nerede ve ne zaman görüleceği, işyerindeki çalışma süreleri, yıllık izin süreleri, ödenecek ücretin ekleri, ara dinlenmesi, evlenme, doğum, öğrenim, gıda, maluliyet ve ölüm yardımı gibi sosyal yardımlarda iş koşulları arasında yerini alır.

İş koşullarının değiştirilmesi, işçiye hiç iş verilmemesi ya da daha az iş verilmesi şeklinde de ortaya çıkabilir. İşçiden iş görmesi istenmemekle birlikte, ücret ve diğer ayni ve sosyal haklarının aynen devam ettirilmesi de iş koşullarında değişiklik anlamına gelebilir. İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan iş koşulları nda esaslı bir değişikliği, ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından 6 işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. Taraflar aralarında anlaşarak iş koşullarını her zaman değiştirebilir.

Sözleşme Serbestisi, İş Koşulları, Hizmet Sözleşmesi, Fesih Bildirimi, Şarta Bağlı Fesih, Çalışma Şartları-Tazminat Hakkı.

Employee’s working liability and in return employer’s payoff liability are at the primary importance of working conditions which is the essential elements of labor contract. Moreover, where and when the occupation will be performed, working hours in the workplace, annual leave time, pay supplements, rest break, social benefits like marriage, birth, education, food, disability and dead benefit are mentioned in working conditions.

Changing the working conditions can be happened by not giving any task or giving lesser task to the employee. Though not to ask from the employee to work, continuing wage and other social and in rem rights as it was can be considered as a change in working conditions. The employer can only make an essential change in working conditions based upon the work contract or personal regulation and similar sources supplement to the work contract or workplace application through notifying the situation in written to the employee. Changes which are not in accordance to this procedure or not to accepted in written by the employee in 6 working days are not binding for the employee. Parties can ever change working conditions by mutual agreement.

Freedom of contract, Working Conditions, Service Contract, Termination Notice, Provisionary Termination, Employment Conditions, Compensation Right.

1. GİRİŞ

İş Kanununda kural, Türk Borçlar Kanununda olduğu gibi sözleşme serbestîsidir. Taraflar, iş ilişkisinde dikkate alınması gereken kuralları yasalarla belirlenen emredici hukuk kurallarına aykırı olmamak kaydıyla serbestçe belirleyebilirler.

4857 sayılı İş Kanununun 22’nci maddesinde, iş koşularının tarafların karşılıklı uzlaşmaları ile değiştirilmesinin her zaman mümkün olduğu kurala bağlanmıştır. İş koşullarında değişiklik konusunda işçinin rızasının yazılı alınması yasa gereğidir. Aynı zamanda işverence değişiklik teklifinin de yazılı olarak yapılması gerekir.

İşçi, iş koşullarında yapılmak istenen değişikliği usulüne uygun biçimde yazılı olarak ve süresi içinde kabul ettiğinde, değişiklik sözleşmesi kurulmuş olur. İşçinin değişikliği kabulü, sadece bu işlem yönünden geçerlidir. Bir başka anlatımla, işveren işçinin bir kez vermiş olduğu değişiklik kabulünü, daha sonraki dönemlerde başka değişiklikler için kullanamaz. İşçinin, değişikliği kabul yazısının işverene ulaşma anına kadar bu değişiklikten vazgeçmesi mümkündür.