Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İpoteğin Paraya Çevrilmesi

Converting Pledge Into Cash

Nalan KAHRAMAN

Günümüz ticari hayatında, teminat fonksiyonu sebebiyle, taşınmaz rehni önemini korumaktadır. Bu sebeple, bankalar, sınai müesseseler ve hatta kişiler kredi veya borç verirken genellikle taşınmaz rehni alma gayreti içindedirler. Bu makalenin konusu, ipotek (kişisel sorumluluk) olduğu için, irad senedi ve ipotekli borç senedinden bahsedilmemiştir. İlk bölümde ipoteğin genel tanımı ve nitelikleri belirtilmiş olup, devamında ipotekli taşınmazın paraya çevrilmesinde genel ilkeler ve istisnalarına, alacağın kapsamına yer verilmiş, devam eden bölümlerde, ipotekli taşınmazın satışı söz konusu olduğunda, alacağın içeriği ve niteliğine göre tercih edilmesi gereken takip yollarına değinilecek, ipotekli taşınmazın satış işlemleri ve buna bağlanan hukuki neticelerinden bahsedilmiştir. Belirtmek gerekir ki, ipoteğin paraya çevrilmesinde, ipotek alacaklısının bu hakkını ancak İİK md.145-153’üncü maddeleri arasındaki düzenlemelere göre kullanabilecek olması, İcra Hukukunun ise çok teknik konuları içinde barındırması ve daha çok şekli bir hukuk olması dolayısıyla, satış aşamasının tüm detaylarına değinmek mümkün olmamıştır.

Lex Commissoria Yasağı , Önce Rehne Başvurma Kuralı , Satışa Arz Şerhi , Üçüncü Kişi Malik , Ana Para İpoteği - Üst Sınır İpoteği , İlamlı - İlamsız Takip , Açık Artırma İlanı , Artırma Şartnamesi , Mükellefiyetler Listesi , Rehin Açığı Belgesi .

Pledging an immovable property maintains its importance because of its warranty function in today’s business life. Therefore banks, industrial establishments and even persons are in an endeavor to take an immovable pledge when giving loans or debts. Since the subject of this article is pledge (personal liability), annuity bond and debt on mortgage haven’t been mentioned. General definition and features of pledge have been stated in the first part and afterwards general principles and exceptions in conversion of a pledged immovable property into cash, scope of receivable are given, in the following parts routes needed to be preferred to follow up according to the content and feature of the receivable when sale of the pledged immovable property is in question would be mentioned and selling transactions of the pledged immovable property and accordingly legal consequences would be mentioned. It should be mentioned that since when converting a pledge into cash the pledge creditor can use this right only according to the arrangements between the articles 145 and 153 of the Debt Enforcement and Bankruptcy Code, and since Enforcement Law accommodates very technical issues and it is more of an adjective law, it hasn’t been possible to address all the details of sale phase.

Lex Commissoria Ban, Rule to Apply Pledge First, Put up for Sale Annotation, Third Person Owners, Principal Pledge - Upper Limit Pledge, Enforcement Proceedings with-without Judgment, Auction Declaration, Auction Specification, List of Obligations, Certificate for Pledge Deficit.

Giriş

Günümüz ticari ve ekonomik hayatında alacak ve borç ilişkileri içinde, sıklıkla alacağın ödenmediği veya sorunların yaşandığı durumlar görülebilmektedir. Bu nedenle, alacaklılar borçlulardan teminat almayı arzulamakta olup, söz konusu teminatlar kefalet gibi şahsi olabildiği gibi, borçlunun veya bir üçüncü kişinin taşınır veya taşınmaz malvarlığı da olabilmektedir. Teminat türleri içinde bir ayrıma gidersek, bunları şahsi teminatlar ve ayni teminatlar olarak iki türe ayırabiliriz.

Ayni teminatlar içindeki güvencelerden biri de rehin hakkıdır. Kendi malı üzerinde bir kişi lehine rehin hakkı tanıyan kişiye rahin, lehine rehin tesis edilen kişiye mürtehin, üzerinde rehin tesis edilmiş mala ise merhun adı verilir.1 Hukukumuzda rehin taşınır ve taşınmaz rehni olmak üzere ikiye ayrılır. Medenî Kanunun 939’uncu ilâ 972’nci maddelerinde taşınır rehni düzenlenmiştir. Belirli bir alacağa güvence oluşturan taşınır rehni alacaklısına, alacağın vadesinde ödenmemesi halinde rehnedilen taşınır malı sattırıp alacağını tahsil etme yetkisi veren sınırlı bir ayni haktır.2

Türk hukukunda sınırlı sayı ilkesi uygulandığı için Kanunda sayılan rehin tiplerinden başka çeşit ve içerikte rehin tesis edilmesi mümkün değildir.3