Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Alacaklının İik Madde 121 Kapsamında Açmış Olduğu Ortaklığın Giderilmesi Davasındaki Yargılama Giderleri 
icra Dosya Borcuna Eklenir mi?

Fatih KARAMERCAN

Alacaklı, yürütmekte olduğu icra takibinde, genellikle son çare olarak, borçlunun üstsoylarından birisinin veya birkaçının ölmesi durumunda, borçlunun ölmüş olan üstsoylarından borçluya intikal edecek hisseye haciz koyarak alacağını tahsil etmeye çalışmaktadır. Borçlunun murisine ait malvarlığı, elbirliği mülkiyetine tabi olduğu için de paylı mülkiyetteki gibi müstakil pay satışı yapılamadığı için alacaklı, icra hukuk mahkemesinden aldığı yetki belgesiyle, borçluyu da davaya dâhil ederek söz konusu malvarlığıyla ilgili ortaklığın giderilmesi davası açmak zorundadır. Çalışma konumuz; söz konusu ortaklığın giderilmesi davasında yapılan yargılama giderleri nin veya sulh hukuk mahkemesinin ortaklığın giderilmesi davası sonucunda hükmettiği yargılama giderlerinin alacaklının yürütmekte olduğu icra dosyası borcuna eklenip eklenemeyeceğidir.

4721 sayılı TMK, 2004 sayılı İİK, 6100 sayılı HMK, Ortaklığın Giderilmesi Davası, Elbirliği Mülkiyeti, Yetki Belgesi, Yargılama Giderleri.

GİRİŞ

Alacaklı, yürütmekte olduğu icra takibinde, borçlu adına kayıtlı malvarlıklarının üzerinde, kendisinden önceki alacaklılar tarafından konulmuş bulunan ipoteklerin ve hacizlerin mevcudiyetinden veya borçlunun adına kayıtlı hiçbir malvarlığı bulunmamasından ötürü icra takibindeki alacağını tahsil edememektedir. Alacaklı, genellikle son çare olarak, borçlunun üstsoylarından birisinin veya birkaçının ölmesi durumunda, borçlunun ölmüş olan üstsoylarından borçluya intikal edecek hisseye haciz koyarak alacağını tahsil etmeye çalışmaktadır. Borçlunun murisine ait malvarlığı, elbirliği mülkiyetine tabi olduğu için de paylı mülkiyetteki gibi müstakil pay satışı yapılamadığı için alacaklı, icra hukuk mahkemesinden aldığı yetki belgesiyle, borçluyu da davaya dâhil ederek söz konusu malvarlığıyla ilgili ortaklığın giderilmesi davası açmak zorundadır. Çalışma konumuz; söz konusu ortaklığın giderilmesi davasında yapılan yargılama giderleri veya sulh hukuk mahkemesinin ortaklığın giderilmesi davası sonucunda hükmettiği yargılama giderlerinin, alacaklının yürütmekte olduğu icra dosyası borcuna eklenip eklenemeyeceğidir. Çalışma konusu değerlendirilirken konuyla ilgili Yargıtay içtihatları belirtip, ilgili kurumların birbirleriyle ilişkisini değerlendirdikten sonra da görüşümüzü ifade etmeye çalışacağız.

1. ALACAKLININ TAKİP EDECEĞİ AŞAMALAR

Borçlunun müteveffa (vefat etmiş) üstsoylarından herhangi bir malvarlığı borçluya intikal etmiş ve borçlunun kendisine isabet eden hissesine haciz koyulmuş ise, İİK m. 121 uyarınca; alacaklı, icra mahkemesinden alacağı yetki belgesine istinaden sulh hukuk mahkemesinde borçlunun murisinden kalmış olan elbirliği mülkiyetine tabi malvarlığı için alacağını tahsil edebilmek amacıyla ortaklığın giderilmesi davası açar. Alacaklının, Türk Hukuk Sisteminde söz konusu malvarlığı ile ilgili alacağını tahsil edebilmek için yapacağı başkaca bir işlem yoktur. Zira, muristen kalan malvarlığı, elbirliği mülkiyetine tabidir.

Konuyu daha da aydınlatmadan önce birtakım kıyaslamalar yapmak gerekir.