Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Model Tasarının Metni

I. Genel Hükümler

§ 1 Toplanma özgürlüğü

(1) Herkesin önceden bildirimde bulunmak veya izin almaksızın diğer kişilerle barışçıl ve silahsız bir şekilde toplanmak ve toplantı düzenlemek hakkı vardır.

(2) Toplanma özgürlüğünü kötüye kullanan ve Anayasa’nın 18. maddesi uyarınca kaybetmiş olan kişilerin bu hakkı yoktur.

§ 2 Aleni toplantı kavramı

(1) 1Bu Kanun kapsamında toplantı kelimesinden; ağırlıklı olarak kamuoyu oluşturmaya yönelik değerlendirme veya açıklamalar yapmak üzere, bir yerde en az iki kişinin bir araya gelmesi anlaşılacaktır. 2Yürüyüş, hareket halindeki bir toplanmadır.

(2) Katılımı sadece belirlenmiş kişiler ile sınırlandırılmış olan veya sadece kendi yerel çevresindeki kamuoyuna yönelik görüş aktarımı yapanlar dışındaki toplantılar aleni sayılır.

(3) Aksine düzenleme bulunmayan hallerde, bu Kanun hem aleni hem de aleni olmayan toplantılar hakkında uygulanır.

§ 3 Koruma görevi ve İş birliği Yapılması

(1) Yetkili makam

1. Kanun kapsamında yapılmasına izin verilmiş olan toplantının gerçekleştirilmesini sağlamak üzere destekte bulunmak,

2. Toplantının gerçekleştirilmesini engelleyebilecek olan bozucu unsurları ortadan kaldırmak ve toplantının doğurduğu tehlikeleri önlemek veya toplantı sırasında üçüncü kişilerden toplantıya veya kamu güvenliğine yönelen tehlikeleri önlemekle görevlidir.

(2) 1Yetkili makam toplantının türü ve kapsamı gerektiriyorsa, aleni toplantıyı düzenleyen veya yönetimi devredilmiş olan kişi ile doğabilecek tehlikeler ve diğer halleri görüşmek ve toplantının sorunsuz bir şekilde yapılabilmesi için gerekli diğer hususları belirlemek üzere eş güdüm çalışması için tarih belirleyerek bir randevu verir. 2Şayet 13. maddenin 1. fıkrası ve 23. maddenin 1. fıkrası kapsamında toplantının yasaklanmasına veya sınırlandırılmasına yol açabilecek nitelikte haller bulunduğunu gösteren fiili tutamak noktaları varsa toplantı öncesinde bu hususlar düzenleyene bildirilerek toplantının yasaklanması veya sınırlandırılmasının önlenmesi amacıyla bunları gidermesi için kendisine bir olanak sağlanır.

(3) Yapılacak olan toplantının kapsam ve niteliği gerektiriyorsa, yetkili makam eş güdüm toplantısı sırasında aleni toplantıyı düzenleyen veya yönetecek olan kişiye toplantı öncesinde veya toplantı sırasında oluşabilecek önemli tehlike durumlarına ilişkin bilgi verir.

§ 4 Toplantının düzenlenmesi

1İnsanları toplantıya çağıran veya 10’uncu madde uyarınca toplantı duyurusu yapan veya 20’nci madde uyarınca resmi makamlara toplantı başvurusunu yapan kişi toplantının düzenleyicisidir. 2Aleni toplantılar için yapılan davette isim bildirilmesi mecburidir.

§ 5 Toplantının yönetimi

(1) 1Toplantıyı düzenleyen kişi toplantıyı yönetir. 2Toplantıyı birden fazla kişi düzenlemişse, bunlar toplantıyı yöneteni belirlerler. 3Bir dernek toplantı düzenlemişse, toplantıyı dernek adına fiil ehliyetini kullanan kişi yönetir.

(2) Toplantının yönetimi devredilebilir.

(3) Toplantıyı düzenleyen kişi yoksa, topluluk bir toplantı yöneticisi belirleyebilir.

(4) Bu kanunun toplantı yönetimine ilişkin hükümleri aleni olmayan toplantılar bakımından sadece toplantı yöneticisi belirlendiği takdirde uygulanır.

§ 6 Toplantı Yönetiminin Yetkileri

(1) 1Toplantı yönetimi toplantının düzenli ve barışçıl bir şekilde yürümesini sağlar. 2Yönetim toplantıya her zaman ara verebilir veya toplantıyı dağıtabilir.

(2) 1Toplantı yönetimi düzen sağlayıcı kişilerden yararlanabilir. 2Bu kişilerin, açık havada yapılan toplantılarda, üzerinde sadece “düzen sağlayıcı kişi” yazılı beyaz kol bandı takılarak belirli hale getirilmesi mecburidir. 3Bu Kanunda toplantıya katılan kişiler için yer alan hükümler, düzen sağlayıcı kişiler hakkında da geçerlidir.

(3) Toplantının düzenini sağlamak üzere, toplantı yönetimi veya düzen sağlayıcı kişiler tarafından verilen talimata uymak mecburiyeti vardır.

(4) 1Toplantı yönetimi toplantının düzenini esaslı surette bozan kişileri toplantıdan çıkartabilir. 2Toplantının dışına çıkartılan kişi oradan hemen ayrılmak zorundadır.

§ 7 Engelleme Yasağı

Bir toplantının yapılmasını önemli derecede zorlaştırmak veya önlemek amacı ile engelleme yapmak yasaktır.

§ 8 Silah taşıma yasağı

Toplantılar sırasında veya bir toplantıya giderken veya toplantıdan gelirken,

1. silah veya

2. türlerine göre insanları yaralayabilecek veya eşyaya ağır zarar vermeye elverişli eşya ile kendi koşulları altında bu amaca özgülenmiş olan sair eşyayı taşımak, toplantı yerine götürmek üzere temin etmek veya toplantılar sırasında kullanmak üzere hazır bulundurmak veya başkalarına dağıtmak yasaktır.

§ 9 Polis Hukuku Kurallarının uygulanması

(1) Toplantıya katılan kişilerin toplantı öncesinde, toplantı sırasında veya toplantı hemen dağıldıktan sonra kamu güvenliği açısından doğrudan bir tehlike yarattıkları, tedbirin uygulandığı anda tespit edilen hallerden anlaşılıyorsa ve toplantıya katılan kişilere yönelik tehlikelerin önlenmesi bakımından Toplantı Kanunda bir düzenleme yoksa, bunlar hakkında eyalet Polis Hukukunun öngördüğü tedbirler uygulanabilir.

(2) Kapalı yerlerde yapılan toplantılarda toplantıya katılan kişilerin 23. maddenin 1. fıkrasında belirtilen türden tehlike yaratmaları halinde, haklarında 1. fıkra hükümleri uygulanır.

(3) Toplantı başlamadan önce toplantıya katılmayı engelleyecek şekilde bir tedbir alınması söz konusu olduğunda, önce 14 veya 24’üncü maddeler uyarınca toplantıya katılma yasağı tedbiri uygulanır.

II. Açık Havada Yapılan Toplantılar

§ 10 Bildirim