Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Paylı Mülkiyette Paydaşlıktan Çıkarılma

Exclusion as a Shareholder in Common Ownership

Selin SERT SÜTÇÜ

Paylı mülkiyet, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu m. 688 hükmünde birden çok kimsenin maddi olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belirli paylarla malik olması şeklinde tanımlanmıştır. Birden çok kimse malik oldukları maddi olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamının idaresi, yönetilmesi ve tasarruf edilmesi konusunda anlaşmazlığa düşebilirler. Bu anlaşmazlığın giderilmesinin mümkün olmadığı, hatta bir paydaşın paylı mülkiyetin devamlılığını tehlikeye düşürüp, paylı mülkiyet ilişkisini çekilmez hale getirdiği durumlarda paydaşlar onun paydaşlıktan çıkarılmasını mahkemeden talep edebilirler. Kanun koyucu burada hakime takdir yetkisi tanıyarak, paylı mülkiyet ilişkisinin çekilmez hale gelip gelmediğini ve paylı mülkiyet ilişkisinin devamlılığının tehlikeye düşüp düşmediğini belirleyecektir. Paydaşların, bir paydaşı paylı mülkiyet ilişkisinden çıkarmasında keyfi davranmanın önüne geçilmesi amacıyla kanun koyucu paydaşın mahkeme kararı ile çıkarılmasını düzenlemiştir.

Paylı Mülkiyet, Paydaş, Yönetim, Tasarruf, Paydaşlıktan Çıkarma.

Common ownership is defined as ownership of more than one person with certain shares of whole of a thing which hadn’t been partitioned materially in the article 688 of the Turkish Civil code no 4721. They may conflict on administration, management and disposal of whole of a thing which hadn’t been partitioned materially owned by more than one person. Shareholders might request from court exclusion of one shareholder from common ownership in cases where that settlement of the dispute is not possible, moreover a shareholder endangers the continuity of the joint ownership and makes the common ownership unbearable. The legislative grants discretionary power to the judge and it should be determined whether the shared ownership has become unbearable or not and whether continuity of the shared ownership is in danger or not. In order to prevent arbitrarily action in exclusion of a shareholder from common ownership the legislative regulated exclusion of a shareholder by a court decision.

Common Ownership, Shareholder, Management, Disposition, Exclusion from Shared Ownership.

I. Genel Olarak

Paylı mülkiyet ilişkisi içerisinde paydaşların temel görevi; paylı mülkiyet ilişkisinin devamlılığını sağlamaktır. Paylı mülkiyet ilişkisinin devamlılığının sağlanmasında, her paydaşın görevleri ve sorumlulukları bulunmaktadır. Paydaş hangi görevlerin ve sorumlulukların verileceği tüm paydaşlar tarafından birlikte kararlaştırılacaktır. Paydaşlar kendilerine verilen görevler ve sorumluluklar dışında ayrıca paylı mülkiyet ilişkisini korumakla da yükümlüdürler. Paylı mülkiyet ilişkisinin korunması ise paydaşın; diğer paydaşların payına zarar vermeme, diğerlerini rahatsız etmeme borcu altına girmesi ile mümkün olacaktır.

Paylı mülkiyet ilişkisinin devamlılığını sağlayan; paydaşların birbirine karşı saygı duyması ve paylı mülkiyet ilişkisinde ortakların üzerlerine düşen görevleri yerine getirmesidir. Paydaşlardan biri paylı mülkiyet ilişkisinin devam ettiği sırada tutum ve davranışları ile bu ilişkinin zorlaşmasına sebep olabilecektir.1 Paydaşlar bu durumda paydaşın uyarılması, belirli bir ödeme yapmaya zorlanması gibi çeşitli yollar deneyerek paydaşın paylı mülkiyet ilişkisine zarar vermesini engelleyebilecektir. Uyarılma, uzaklaştırma veya belirli bir paranın ödenmesi hallerinden bir sonuç alınamazsa paydaşlar tazminat davası veya zarar verici davranışın önlenmesi davası2 açarak paydaşın bu olumsuz tutumlarının ortadan kaldırılmasını sağlayabilecektir.

Paylı mülkiyette paylı mülkiyet ilişkisini çekilmez hale getiren paydaşın paydaşlıktan çıkarılması, hem paylı mülkiyet ilişkisini koruma amacı taşır hem de diğer paydaşların mülkiyet hakkını güvenceye almış olur.3