Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun Konut Finansmanına Yönelik Hükümleri

Bilal CAN

Konut finansmanı sözleşmeleri, nitelik bakımından diğer tüketici işlemlerine göre özel bir yere sahiptir. Bu nedenle tüketicinin korunması na yönelik yasal düzenlemelerde, bu konuya ayrıca yer verilmektedir. Yeni Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun da bu konuda ayrıca düzenlemelere yer vermektedir. Bu düzenlemelerin öncekilere paralel ve farklı yönleri bulunmaktadır. Kanun’un yürürlüğe girmesinden önce ve sonra düzenlenen sözleşmeler bakımından yaşanabilecek uyuşmazlıkların önlenmesi ve çözümlenebilmesi açısından; yeni yasal düzenlemelerin dikkatle göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Konut Finansmanı, Tüketicinin Korunması, Sözleşme, Kredi, Faiz, Bilgilendirme, Temerrüt, Bağlı Kredi, Erken Ödeme, Sigorta.

Housing finance agreements have a special situation with regards to its attributes considering other consumer transactions. Hence in legal arrangements aiming to protect the consumer, this subject has strongly emphasized. New Consumer Protection Act has also mentioned special arrangements on this subject. Those arrangements has parallel and different aspects with regards to previous ones.

With regards to prevention and resolution of conflicts in respect to agreements drawn up before and after the Act entering into force; new legal arrangements should be considered carefully.

Housing Finance, Consumer Protection, Agreement, Loan, Interest, Informing, Default, Attached Loan, Early Payment, Insurance.

I. GENEL OLARAK KONUT FİNANSMANI VE 6502 SAYILI KANUNUN YAKLAŞIMI

Konut finansmanı, ilk defa 5582 sayılı Kanunla oluşturulmaya çalışılan konut finansmanı sisteminin bir parçası olarak Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna (TKHK) yapılan eklemeyle, Türk Hukuku’nda yerini almıştır. Bu düzenleme yapılırken temel amaç sermaye piyasalarına yönelik olduğundan, konut finansmanına ilişkin tanıma da Sermaye Piyasası Kanununda (SPK) yer verilmiş, TKHK’da bu tanıma atıf yapmıştır.

6502 sayılı TKHK ise konut finansmanını ayrı bir bölüm olarak düzenlemiş ve buna ilişkin sözleşmelerin tanımına yer vermiştir. Bu yaklaşım, konut finansmanı sözleşmelerinde tüketicinin korunması bakımından önemlidir. Konut finansmanı ile yakından ilgili olan kampanyalı satışlar ise 6502 sayılı TKHK tarafından, ön ödemeli konut satış olarak yeniden düzenlenmiştir. Ön ödemeli satışın konut finansmanıyla gerçekleştirilmesi durumunda finansman kuruluşu ile tüketici bakımından konut finansmanı sözleşmesine yönelik düzenlemelerin dikkate alınması gerekecektir.

Bu çalışmada 6502 sayılı TKHK’nın konut finansmanını düzenleyen 32-39’uncu maddeleri, 4077 sayılı TKHK’nın ilgili düzenlemeleri ile birlikte incelenecektir. Ayrıca Kanunda yer alan; haksız şartlar, satıştan kaçınma, ayıplı mal ve hizmet ile bunlardan doğan sorumluluk, haksız ticari uygulamalar ve aldatıcı reklamlar gibi hususlar da konut finansmanı sözleşmelerinde tüketicilerin korunması bakımından dikkate alınması gereken diğer hususlardandır.