Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kredi Kartı Borçlularının Hakları ve Yükümlülükleri

Efrail AYDEMİR

Çağdaş bankacılıkta, bireye kredi sağlanmasının araçlarından biri de kredi kartıdır. Yasal düzenlemede kartlı sistem; kurul, banka, üye işyeri, kart sahibi ve kefil konumundaki ilgililerle bir bütünlük gösterir. Hal böyle olunca, yasalara ve sözleşmelere dayalı bu ilişki içerisinde yer alan tüm ilgililerin hak ve yükümlülükleri söz konusudur. Ancak sisteme dâhil tüm kişi ve kuruluşların misyon ve yetkilerinin bu makale kapsamında belirtilmesi uzun bir açıklamayı zorunlu kılacağından, konunun sadece kredi kartı borçlularına indirgenerek onlar yönünden hak ve sorumluluklara değinilecektir.

Öte yandan kredi kartı ilişkisi; buna değgin sözleşmenin kurulması ve kartın düzenlenip sahibine tesliminden, sözleşmenin sonlandırılması ve kartın iptaline kadar bir süreci içerir. O nedenle bu makale kapsamında; kredi ve kart kavramları, sözleşme, kartın teslim ve kullanımı, asıl borç ve faiz, kart limiti, kartın irade dışı kullanımından doğan zarar, borcun yapılandırılması ve benzeri konular özet şekilde açıklanarak, bu arada kartlı sistemle bağlantılı olan ek kart kullanıcısı ve kefilin sorumluluklarına da yer verilecektir.

Kredi ve Türleri, Banka Kartı ve Kredi Kartı, Kredi Kartı Sözleşmesi, Kredi Kartı Borçluları, Kart Sahibi, Kartla Kredi Sağlama Yöntemleri, Kartın İrade Dışı Kullanılması, Asıl Borç ve Eklentileri, Kullanım Limiti, Ücret ve Masraflar, Borcun Yapılandırılması, Ek Kart- Kredi Kartı Kefilliği.

In modern banking, one of the instruments providing finance to individuals is credit card. The credit card system in legal arrangements comprise a whole with those concerned in the position of the council, bank, contracted merchant, card holder and guarantor. This being the case, rights and obligations of all those concerned taking part in this relation upon laws and agreements are subject to. However, stating in this article all those individuals and institutions’ missions and authorities in the system necessitate a long explanation, the subject will be restricted to credit card debtors and rights and obligations will be mentioned in regards of them.

On the other hand the credit card relation has comprised the course from the conclusion of the related agreement and after the preparation and delivery of the card, to ending the agreement and cancelation of the card. For this reason in the scope of this article; loan and card notions, agreement, delivery and use of the card, principle debt and interest, card limit, principal debt, damage from involuntary use of the card, debt restructuring and similar issues will be briefly explained and the responsibilities of the additional card user and guarantor linked to the credit card system will be discussed.

Loan and Loan Types, Debit Card and Credit Card, Credit Card Agreement, Credit Card Debtors, Card Holder, Loan Acquiring Methods By Credit Card, Involuntary Use of the Card, Principal Dept and Additional Obligations, Card Limit, Fees and Charges, Debt Restructuring, Additional Card, Credit Card Guarantor.

KART KULLANIMI YOLUYLA KREDİ SAĞLANMASI

Bankacılık faaliyetleri, değişik parasal işlemleri kapsar. Bu bağlamda, ülkemizdeki önemli yasal düzenlemelerden birisi de Bankacılık Kanunudur. Anılan Yasada, ilgili özel yasalardaki hükümler saklı kalmak koşuluyla, bankalarca yapılabilecek faaliyetler yirmi bent halinde sayılmış olup, bunlardan ikisi de;

şeklinde ifade edilmiştir.1

Bu durumda, konunun esasına girilmeden önce bir anımsatmaya dayanak olması bakımından, kredi ve kart kavramlarına kısaca değinilmesinde yarar görmekteyiz.