Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesine Geçilmesiyle SMMM ile YMM’lere Hukuki Sorumluluk Getirilmesi

Putting Legal Responsibility to Independent Accountant and Financial Advisors and Certified Public Accountants with Transformation to Tax Statement and Premium Service Declarations

Ramazan ELMA

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin 01.07.2020 tarihi itibariyle tüm Türkiye’de uygulama geçmesiyle birlikte bu yeni belge ile SGK’ya bildirilen sigortalıların hizmet bildirimlerinde gerçeği yansıtmayan bir durum olması halinde işverenle birlikte bildirgeyi düzenleyen Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ile Yeminli Mali Müşavirlere de hukuki sorumluluk yüklenmiştir. Meslek mensuplarının hangi durumlarda hukuken sorumlu olacakları ve sorumluluklarının boyutu makalemizin konusunu oluşturmaktadır.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, Yeminli Mali Müşavir, Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi, İşveren, Sigortalı, Müşterek ve Müteselsil Sorumluluk, Sosyal Güvenlik Kurumu, Gün, Kazanç.

As tax statement and premium service declarations are put into practice as of 01.07.2020 all around Turkey, this new document brought legal responsibility to Independent Accountant and Financial Advisors and Certified Public Accountants together with the employer in case there is a situation that doesn’t reflecting the reality in the service statements sent to SGK (Social Security Institution). In which cases the profession members would be legally liable and dimensions of their liabilities comprise the subject of our articles.

Independent Accountant And Financial Advisors, Certified Public Accountants, Tax Statement And Premium Service Declaration, Employer, Insured, Several And Joint Liabilities, Social Security Institution, Day, Earning.

09.08.2016 tarih 29796 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 6728 sayılı Kanunla, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda bir dizi değişiklik yapılmış olup bürokrasinin azaltılması, vergi kayıplarının önlenmesi ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelede etkinliğin artırılması amacıyla vergi kanunlarına göre vergi dairesine verilmesi gereken Muhtasar Beyanname ile 5510 sayılı Kanun gereği SGK’ya verilmesi gereken Aylık Prim ve Hizmet Belgesi birleştirilerek yeni bir belge oluşturulmuş ve adına “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi (MPHB)” adı verilmiştir.

Bu sayede daha önce iki ayrı belge ile bildirilen stopaj vergisi ile sigorta primleri ve sigortalıların prim ödeme gün sayılarının tek bir belgeyle bir bütün halinde aynı anda, hem ilgili vergi dairesine hem SGK’ya elektronik ortamda bildirilmesi ve bu sayede vergi kayıplarının önlenmesi amaçlanmıştır. MPHB uygulaması sadece pilot iller olan Kırşehir, Amasya, Bartın, Çankırı, Bursa, Eskişehir ve Konya illerinde uygulanmakta iken 01.07.2020 tarihi itibarıyla tüm Türkiye’de uygulanmaya başlamıştır. 4/A kapsamında sigortalı çalıştıran tüm işverenler uygulamanın kapsamındadır. İşverenler yetkili vergi dairelerinden alacakları kullanıcı kodu, şifre ve parola sayesinde 01.07.2020 tarihinden itibaren zorunlu olarak MPHB göndermeye başlayacaklardır.

MPHB’nin tüm Türkiye’de 01.07.2020 tarihi itibarıyla uygulanmaya başlanmasıyla birlikte, işverenle arasında yazılı sözleşme imzaladığı serbest muhasebeci mali müşavirler (SMMM) ile yeminli mali müşavirler de (YMM), beyannamede yazan bilgilerin doğruluğundan ve işyeri yasal kayıtları ve belgeler ile uyumlu olmaması halinde işverenle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu hale getirilmiştir.