Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Koronavirüs Salgınının İş İlişkilerine Etkisi

The Effect of Coronavirus on Labor Relations

Dilge GÜNGÖR

Günümüz dünyasında karşı karşıya kaldığımız koronavirüs salgını, başta sosyolojik ve ekonomik olmak üzere iş ilişkilerinde de değişimler doğurmuştur. Her ülkede değişimler farklılık göstermekle birlikte, ülkemizde de yürürlüğe giren Kanunlar ile belirli önlemler alınmaya çalışılmış ve yeni düzenlemeler yapılmıştır. İş ilişkileri bakımından koronavirüs salgını, esnek çalışma modellerinin uygulama alanını genişletmiş olup bu konunun incelenmesi önem arz etmektedir. Bununla birlikte, işçi ve işverenlerin koronavirüs salgınına dayalı fesih haklarını nasıl kullanacakları, koronavirüsün iş kazası, ücretli ve ücretiz izin, kısa çalışma ve işsizlik ödeneği hususlarının da irdelenmesi gerekmektedir. Çalışmamızda bu hukuki durumlar incelenerek değerlendirilmiştir.

Koronavirüs Salgını, Zorlayıcı Neden, İş İlişkileri, İş Kazası, Ücretsiz İzin, Kısa Çalışma, İşsizlik Ödeneği, İşçi, İşveren.

The current coronavirus epidemic we are confronted today has resulted in primarily sociological and economic changes as well as changes in labor relations. Even though changes vary from country to country, Turkey has made adjustments and attempted to take certain precautions with the laws it has passed. With regard to labor relations, the coronavirus epidemic has expended the execution area of flexible working models, therefore the examination of this becomes more of an issue. In addition to this, propounded value of the termination rights of employers and employees in this regard to the coronavirus, occupational accidents caused by the coronavirus, paid and unpaid leave as well as shorter shifts and unemployment benefits need to be examined. Such legal issues have been analyzed and evaluated in our research.

Coronavirus Epidemic, Force Majeure, Labour Relations, Occupational Accident, Leave Without Pay, Short-time Working, Unemployment Benefit, Employee, Employer.

I. Koronavirüs Nedir?

Dünya Sağlık Örgütü, Çin Halk Cumhuriyeti tarafından 31 Aralık 2019 tarihinde, Wuhan şehrinde nedeni belirsiz zatürre vakaları hakkında haberdar edilmiştir. Bununla birlikte Çin Halk Cumhuriyeti, 7 Ocak 2020’de vakaların nedenini yeni bir koronavirüs (2019-nCoV) adıyla tanımlanmıştır.

Koronavirüsler, geniş bir virüs ailesi olarak soğuk algınlığından ciddi rahatsızlıklara (akciğer iltihaplanması, zatürre, solunum yetmezliği) kadar uzanan hastalıklara sebebiyet vermekte olup karşı karşıya olduğumuz bu yeni koronavirüs (nCoV), daha önce insanlarda tespit edilmemiş yeni bir türdür.1

Koronavirüs hastalığı belirtileri ateş, öksürük ve nefes darlığı olarak bilinmekte2 olup koronavirüs enfeksiyonun kuluçka süresi on dört gündür.3