Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Bağışlama Sözleşmesi

Donation Agreement

Erhan GÜNAY

6098 sayılı TBK m.285 ilâ 298 hükümlerinde düzenlenmiş olan Bağışlama Sözleşmesi kişinin bir başkasına kendi malvarlığından karşılıksız olarak kazandırma sağlamasıdır. Bu kazandırma bir sözleşmeye bağlanmıştır. Makalede bağışlamanın tanımından, sözleşmenin kurulmasından, bağışlamanın ortadan kalkmasından söz edilmiştir.

Tanım, Sözleşmenin Kurulması, Bağışlamanın Ortadan Kalkması, Bağışlama Sözünün Geri Alınması.

Donation agreement regulated under the provisions of articles 285 and 298 of Turkish Code of Obligations no 6098 is entitling a person on assets gratuitously by the other one. This entitling is bind with an agreement. The articles mentions definition of donation, drawing up agreement, annulment of donation.

Definition, Drawing up Agreement, Annulment of Donation, Retracting Donation Promise.

I. Bağışlama Sözleşmesinin Tanımı

TBK m.285/1 hükmüne göre; “bağışlama sözleşmesi, bağışlayanın sağlar arası sonuç doğurmak üzere malvarlığından bağışlanana karşılıksız olarak bir kazandırma yapmayı üstlendiği sözleşmedir”.

Yargıtay HGK, m.285/1 yönüyle bağışlamayı şöyle tanımlamıştır: “Bağışlama sözleşmesi, hayatta olan kimseler arasında bir tasarruftur ki, onunla bir kimse, mukabilinde bir ivaz taahhüt edilmeksizin malının tamamını veya bir kısmını diğer bir kimseye temlik eder” (YHGK, 4.7.2019 - 11/25-874).

Niteliğinin sözleşme olduğunu vurgulayan kanun maddesinde, yalnızca bağışlayan karşılıksız olarak kazandırma yapmayı üstlendiği için “tek yanlı” bir sözleşmedir. Amaç, bağış alanın malvarlığında zenginleşme sağlamaktır.