Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi

Rüknettin KUMKALE

Vergi kanunlarına göre verilmesi gereken muhtasar beyanname ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesinin birleştirilerek, kesilen vergilerin matrahlarıyla birlikte sigortalının sigorta primleri ve kazançları toplamı ile prim ödeme gün sayılarının bildirilmesine mahsus beyannameye “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi” denilmektedir.

Bu konuda 18.02.2017 tarihli ve 29983 sayılı Resmî Gazete’de Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından 1 sıra no.lu “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği” yayımlanmıştır.

Beyannamenin Muhteviyatı ve Verilmesi

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun “Prim belgeleri ve işyeri kayıtları” başlıklı 86’ncı maddesinin onüçüncü fıkrasında bulunan, “Muhtasar beyanname ile bu Kanun uyarınca verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesinin birleştirilerek verilmesi durumunda beyannamenin; şekil, içerik, ekleri, ilgili olduğu dönem, verilme süresi ve diğer hususlar Bakanlık ile Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan müşterek tebliğ ile belirlenir. ...” hükmü çerçevesinde, muhtasar beyanname ile aylık prim ve hizmet belgesinin birleştirilerek alınması hususu yürürlüğe konulmuştur. Ancak yazımızın yayımlandığı tarihte pilot bölge uygulaması yapılmaktadır. Pilot bölge uygulaması yazımızın sonunda bulunmaktadır.

Bunun yanında söz konusu beyanname elektronik ortamda verilecektir. Buna göre, kesilen vergilerin matrahlarıyla birlikte, sigortalının sigorta primleri ve kazançları toplamı, meslek adları ve kodları ile prim ödeme gün sayılarının Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile elektronik ortamda beyan edilmesi zorunluluğu bulunmaktadır.

- Bu kapsamda;