Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Sözleşmenin Devri

Transfer of Agreement

Ece Ayça EKER

Borç ilişkilerinde özellik arz eden hallerden biri olan sözleşmenin devri, taraflar arasında akdedilen bir sözleşmenin tüm hak ve borçları ile üçüncü bir kişiye devredilmesini ifade etmektedir. Sözleşmenin devri, sözleşme özgürlüğü ilkesi kapsamında doktrin ve uygulamada kabul edilmekteydi. Ancak 818 sayılı Borçlar Kanunu’nda açıkça yer almamaktaydı. Sözleşmenin devri, ilk kez 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiştir. Çalışmamızda sözleşmenin devri incelenmiştir.

Sözleşmenin Devri, Sözleşme, Türk Borçlar Hukuku.

The transfer of an agreement, which is one of the features that have a characteristic in debt relations, means transfer of an agreement together with all its rights and obligations to a third person who is not a party in the agreement. The transfer of an agreement had been accepted in doctrine and practice within the scope of the freedom of agreement principle. Nevertheless, the transfer of the agreement hasn’t been regulated clearly in the Code of Obligations no 818. The transfer of agreement was regulated for the first time by the Turkish Code of Obligations no 6098. In this article, the transfer of an agreement is perused.

Transfer of an Agreement, Agreement, Turkish Code of Obligations.

Giriş

Borç ilişkilerinde özellik arz eden hallerden biri olan sözleşmenin devri kurumu, taraflar arasında akdedilen bir sözleşmenin tüm hakları ve borçları ile üçüncü bir kişiye devredilmesini ifade etmektedir.1 Sözleşmenin devri, üç taraflı sui generis bir yapıya sahiptir.2

Sözleşmenin devri kurumu kamu hukukunda, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ile düzenlenmektedir. Özel hukukta ise 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu (TBK)3 m.205, TBK m.310 ve İş Kanunu m.6 sözleşmenin devrine ilişkindir. Ancak çalışmamızın konusu borçlar hukukunda güncel gelişmeler kapsamında sözleşmenin devri olduğundan, kamu hukuku ile ilgili düzenlemelerden bahsedilmeyecek olup, gerekli yerlerde TBK m.310 ve İş Kanunu m.6 detaya inmeden yer alacaktır.

Sözleşmenin devri kanuni devir, iradi devir ve mahkeme kararı ile devir olmak üzere üçe ayrılmaktadır.4 Kanun gereği devir, başka bir işleme gerek olmaksızın kanun gereği kendiliğinden gerçekleşen devirdir.5 Mahkeme kararıyla devirde ise, taraf iradesi yerine mahkeme kararı ile devir gerçekleşmektedir.6 Ancak çalışma konumuz, bir anlaşmaya dayanarak sözleşmenin devri olduğundan, kanuni devir ve mahkeme kararı ile devir konusunda ayrıntılı açıklamalar yapılmayacaktır.